El secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, ha celebrat els resultats "clars i contundents" a la consulta interna sobre la política de pactes dels socialistes per aconseguir la investidura de Pedro Sánchez després que el 'sí' s'hi imposés amb més del 87% dels vots. "Avui estem més a prop de la investidura", ha assegurat Cerdán en unes declaracions difoses a través de les xarxes socials dels socialistes. El secretari d'Organització també ha afirmat que els resultats són "un fort aval" per al nou executiu que Sánchez vol configurar, i que ha de permetre que Espanya "segueixi pel camí dels avenços i el creixement durant quatre anys més".

La via de la consulta interna triada pels socialistes també ha estat aprofitada per constrastar-la amb la del Partit Popular. Santos Cerdán ha criticat que la formació d'Alberto Núñez Feijóo "mai" va consultar a les seves bases "els pactes de la vergonya" amb Vox. "Feijóo no va creure convenient preguntar a les seves bases què opinaven dels pactes amb la ultradreta neofeixista", ha lamentat. És per això que els socialistes s'autoerigeixen com el partit amb "més democràcia interna" dels dos, i Cerdán ha insistit que al PSOE la militància "té l'última paraula". "És la seva veu la que sona alt i clar cada cop que el PSOE es troba davant una qüestió important. Als dirigents socialistes només ens queda actuar amb lleialtat a allò que ens demanen", ha incidit.

Un 87,13%, a favor

Aquest dissabte a la nit s'ha sabut el resultat de la consulta interna. La militància del PSOE ha avalat per àmplia majoria, un 87,13 %, els pactes d'investidura amb Sumar i altres formacions en la consulta en la qual han votat el 63,4 % dels militants, segons fonts del partit. Així, les bases socialistes, prop dels 172.600 inscrits, han validat els pactes d'investidura de Pedro Sánchez. Només un 11,93% dels militants van votar en contra. Pel que fa al PSC el 85,4% de participants han ratificat els acords. “Dones suport a l’acord per formar un govern amb Sumar i aconseguir el suport d'altres formacions polítiques per arribar a la majoria necessària?”. Aquesta era la pregunta que els socialistes han fet a la seva militància per tenir carta blanca en les seves negociacions amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, i mantenir Pedro Sánchez a la Moncloa. La pregunta camuflava l’amnistia eliminant-ne qualsevol referència, i evitava citar pactes amb l’independentisme, com ara l'acord entre els socialistes i ERC que s'ha anunciat aquest divendres.

Suport a l'amnistia

Tot just fa una setmana que el president del govern espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, va fer públic el seu suport a l'amnistia, malgrat que va reconèixer que no entrava en els seus plans. En una compareixença al Comitè Federal del PSOE, Sánchez va reivindicar "fer de la necessitat, virtut", una afirmació que es podria llegir com a resposta a una pregunta de Carles Puigdemont que va fer als partits espanyols en la seva compareixença del 5 de setembre a Brussel·les. "Ni amb més de 2,3 milions de persones votant el referèndum d'independència de l'1 d'octubre no sembla que ho hagin de fer ara senzillament perquè necessiten el vot de 7 diputats. O sí? O realment poden fer de la necessitat, virtut?", va preguntar el president a l'exili el passat 5 de setembre a Brussel·les.