El PSOE intenta desautoritzar l’advertiment de Carles Puigdemont. En una extensa entrevista a ElNacional.cat, el president a l’exili avisava el diumenge que “si Illa fa un Collboni, ja sap quines són les conseqüències per a Pedro Sánchez”. I és que les eleccions catalanes poden obrir un escenari incert per l’estabilitat del govern espanyol en funció de quins siguin els resultats del 12-M, tot i que des de la Moncloa fa dies que s’escuden en els acords d’investidura per mantenir lligats ERC i Junts després dels comicis. En la mateixa conversa amb aquest mitjà, Puigdemont sostenia que el fet que el PSC arribi al Govern podria afectar el suport de Junts al govern espanyol en funció de “les condicions” amb les quals es faci, tot i que reconeixia que és un escenari que encara no han contemplat. Preguntada per aquesta qüestió en roda de premsa, la rèplica de la portaveu del PSOE, Esther Peña, ha sigut breu i directa: “Per desgràcia, quan ens posem en mode de campanya electoral, l’exageració, la hipèrbole i fins i tot el toc de xuleria converteixen l’ambient en irrespirable”. Peña ha demanat que a Catalunya passi com al País Basc i hi pugui haver un “debat serè” per contraposar “propostes ideològiques des del respecte”. “Animo Puigdemont i tots els candidats a Catalunya a crear aquest clima de respecte a la ciutadania, als programes electorals i, sobretot, amb molta educació”, ha reblat.

💬 Carles Puigdemont: “Si Illa fa un Collboni, ja sap quines són les conseqüències per a Pedro Sánchez”

 

 

La de Peña no és la primera veu del PSOE que es pronuncia sobre l’entrevista de Puigdemont a ElNacional.cat. El primer a respondre les declaracions del president a l’exili ha sigut el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, en un esmorzar informatiu d’Europa Press. Creu que hi ha risc que Junts per Catalunya deixi de donar suport al govern espanyol si Puigdemont no és investit president de la Generalitat? La resposta, amb la boca petita, ha sigut clara: “No ho diré, però tinc molts dubtes que això sigui així, tinc molts dubtes, sincerament”. El ministre s’ha preguntat “quin és l’escenari alternatiu” i ha deixat clar que creu que no hi ha un escenari millor: “Entenc que algú es faci il·lusions, però no ho veig”. També ha considerat que la legislatura espanyola “durarà” i s’ha mostrat confiat que, després de renunciar als pressupostos generals de l’Estat del 2024 a causa de l’avançament electoral a Catalunya, el govern espanyol sí que podrà aprovar els comptes de l’any 2025.

El PSOE no descarta incloure Ábalos al llistat definitiu de compareixents pel cas Koldo al Congrés

En la mateixa roda de premsa, Esther Peña ha deixat la porta oberta a poder citar José Luis Ábalos a la comissió d’investigació del Congrés dels Diputats sobre la compra de mascaretes durant la pandèmia: “No descartem cap nom, és una primera llista preliminar amb la qual volem començar a elaborar les conclusions, però no estem tancats a poder ampliar-la”. La voluntat de Ferraz, després de no incloure l’exministre de Transports al seu llistat inicial de sol·licituds de compareixences, és “escoltar molts compareixents abans d’ampliar, si és necessari, a més persones” la llista de compareixences amb la voluntat d’aconseguir “una llista que proporcioni la millor informació possible a la comissió”. De moment, els socialistes no ho descarten: “Cap problema si ha de comparèixer, veurem amb el llistat final”, afegeixen fonts del PSOE. Una opció que agafa força és que demà mateix es registri una nova llista de compareixents signada conjuntament entre els socis que inclogui Ábalos i doni resposta a les demandes dels diferents partits.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!