El PSOE ha celebrat aquest dilluns que la Fiscalia hagi decidit obrir diligències d’investigació sobre l’Operació Catalunya, després de la publicació per part d’ElNacional.cat de papers secrets que incriminen directament Mariano Rajoy. “Vam demanar arribar fins a les últimes conseqüències”, ha assenyalat la portaveu Esther Peña, que ha indicat que la cúpula del partit s’ha “alegrat” en assabentar-se de la notícia. Per a la socialista, l'ús per part del PP de les clavegueres de l'Estat per "fabricar causes i fake news" contra els adversaris polítics "és un Watergate que faria tremolar el mateix Nixon". "Ara mateix no hi ha ningú que en aquella època fes periodisme, activisme o política que pugui sentir-se segur del fet que no va ser espiat", ha assegurat en roda de premsa.

Dit això, la nova portaveu del partit liderat per Pedro Sánchez ha deixat encara més oberta la porta de fer comparèixer al Congrés dels Diputats l’expresident Mariano Rajoy. “Farem declarar tots aquells que puguin posar una mica de llum” a la foscor de les clavegueres de l’Estat, ha dit. I ha remarcat que la intenció dels socialistes és “que ningú no quedi fora” de la comissió d’investigació que s’ha de celebrar a la cambra baixa “si pot donar explicacions”. Aquest mateix dilluns, i anteriorment, Peña havia reivindicat la voluntat “d’esclarir la veritat” per tal que “els ciutadans no mirin avergonyits” el partit que ara mateix presideix Alberto Núñez Feijóo. “No faltarà de la nostra mà perquè qui hi hagi de ser doni explicacions”, ha afirmat.

“Un cop comenci el període ordinari de comissions i es constitueixi” la comissió d’investigació sobre l’Operació Catalunya, “volem arribar fins al final, depurar responsabilitats, i si els responsables del PP del seu moment han de donar la cara davant l'opinió pública, ho farem”, ha manifestat la flamant portaveu del PSOE en una entrevista a TVE. Preguntada per aquesta qüestió, Esther Peña ha qualificat l’ús de les clavegueres de l’Estat com “una de les pitjors coses” que es poden fer en democràcia. També ha acusat els populars de “crear una situació irrespirable”.

 

Conflicte amb el poder judicial per Ribera i García-Castellón

Esther Peña ha estat també preguntada per les declaracions de la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, que divendres passat va disparar contra el jutge Manuel García-Castellón. Ha reivindicat que el PSOE té màxim “respecte pel poder judicial”, però ha redirigit la qüestió cap al PP, a qui ha acusat de “suspendre” en la matèria de respecte a aquest poder. “Ara sabem que el PP ha utilitzat tots els mitjans públics i judicials en una guerra bruta i indesitjable en un país democràtic”, ha dit en referència a l’Operació Catalunya.

Esmenes a l’amnistia: la pilota és a la teulada d’ERC i Junts

Paral·lelament, Peña ha deixat ben clar que el PSOE s’enroca a hores d’ara en els seus retocs tècnics a la llei d’amnistia, i insisteix que la norma, tal com està redactada ara mateix, ja és “impecable jurídicament i constitucionalment”. La nova portaveu del partit, Esther Peña, ha confiat que el debat d’aquest dimarts sigui “fructífer” i s’hi pugui “parlar”. I ha convidat Junts per Catalunya i Esquerra Republicana a “seduir” per tal de “convèncer” la resta de formacions polítiques per què és necessari blindar Tsunami Democràtic i CDR de l’excepció de terrorisme. Fonts socialistes asseguren que ara per ara la seva posició és inamovible, i que no calculen cedir en les pròximes hores a peticions encaminades a protegir l’independentisme de jutges com Manuel García-Castellón.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!