El PSOE abona el camí perquè Mariano Rajoy comparegui al Congrés dels Diputats i “doni la cara” pel seu paper en l’Operació Catalunya. Si aquest diumenge Pedro Sánchez ja parlava de “guerra bruta” per part del PP contra l’independentisme català, aquest dilluns la nova portaveu del seu partit ha reivindicat la voluntat “d’esclarir la veritat” per tal que “els ciutadans no mirin avergonyits” en partit que ara mateix presideix Alberto Núñez Feijóo. “No faltarà de la nostra mà perquè qui hi hagi d’estar doni explicacions”, ha afirmat Esther Peña en referència a la compareixença de l’expresident del govern espanyol a la cambra baixa, en conseqüència dels Papers de l’Operació Catalunya publicats per ElNacional.cat.

“Un cop comenci el període ordinari de comissions i es constitueixi” la comissió d’investigació sobre l’Operació Catalunya, “volem arribar fins al final, depurar responsabilitats, i si els responsables del PP del seu moment han de donar la cara davant opinió pública, ho farem”, ha manifestat la flamant portaveu del PSOE en una entrevista a TVE. Preguntada per aquesta qüestió, Esther Peña ha qualificat l’ús de les clavegueres de l’Estat com “una de les pitjors coses” que es poden fer en democràcia. També ha acusat els populars de “crear una situació irrespirable”. 

Conflicte amb el poder judicial per Ribera i García-Castellón

La nova portaveu socialista ha estat també preguntada per les declaracions de la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, que divendres passat va disparar contra el jutge Manuel García-Castellón. Ha reivindicat que el PSOE té màxim “respecte pel poder judicial”, però ha redirigit la qüestió cap al PP, a qui ha acusat de “suspendre” en la matèria de respecte a aquest poder. “Ara sabem que el PP ha utilitzat tots els mitjans públics i judicials en una guerra bruta i indesitjable en un país democràtic”, ha dit en referència a l’Operació Catalunya.

Esther Peña també ha demanat a tots els opositors a la llei d’amnistia “rebaixar el to” contra la norma. “Hem de deixar que el legislatiu parli amb el mateix respecte que té el PSOE amb el poder judicial”, ha dit en referència a les esmenes que s’han de debatre aquesta setmana al Congrés dels Diputats. La llei d’amnistia encara aquests dies la seva recta final. Peña no ha donat cap pista sobre com avancen les negociacions del PSOE amb Junts i ERC sobre aquesta qüestió.

Reunions PSOE-Junts

De la mateixa manera, la portaveu del PSOE tampoc no ha donat cap detall sobre com serà la pròxima reunió entre el seu partit i Junts per Catalunya. Preguntada sobre si aquesta trobada es produirà a l’estranger, no ha donat cap informació. S’ha limitat a assenyalar que els socialistes “compleixen els acords” que signen amb la resta de formacions, i ha reiterat que en l’acord amb Junts figura la celebració de reunions mensuals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!