L'allau de crítiques del PP contra la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Energètica, Teresa Ribera, per haver insinuat que el jutge de l'Aduiència Nacional Manuel García-Castellón actua impulsat per motivacions polítiques, han dut la Moncloa a fer una rectificació i assegurar el seu respecte al Poder Judicial, a la independència dels jutges i a les seves resolucions, malgrat que "de vegades, no les comparteixin". Ribera ha provocat la polèmica aquest divendres quan ha acusat García-Castellón de tenir "tendència" a pronunciar-se "sempre en una mateixa direcció i en moments polítics sensibles", després que el jutge hagi decidit mantenir l'acusació de terrorisme contra Carles Puigdemont en el cas Tsunami, rebutjant diversos recursos que qüestionaven aquesta visió. En aquest sentit, fonts de l'executiu espanyol han assegurat que, "per descomptat", respectaran la decisió final del jutge sobre el cas Tsunami. 

El govern espanyol assegura el seu respecte a les resolucions judicials

"És clar i evident que el govern d'Espanya manifesta en tot moment un respecte indestructible cap a la independència judicial i totes les resolucions judicials", ha afirmat aquest divendres el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en declaracions als mitjans des de Rabat, on ha viatjat per reunir-se amb el seu homòleg marroquí. Quant a l'última decisió de García-Castellón en el cas Tsunami, el ministre ha posat èmfasi que no és una resolució ferma i ha recordat que el Ministeri Fiscal ha recorregut la decisió i està a l'espera de la resolució de la Sala Penal de l'Audiència Nacional, que, "com totes, serà absolutament respectada". 

Altres membres del gabinet de Pedro Sánchez també s'han mostrat ferms en el seu respecte a les decisions judicials. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha defensat que "els jutges espanyols són independents i actuen sempre sotmesos a l'imperi de la llei", mentre que el ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha assegurat que l'actuació d'un jutge "està sotmesa a regles i procediments" que el govern d'Espanya "respecta plenament".

El govern espanyol també ha aprofitat per defensar-se de les crítiques dels populars i retornar-los algunes acusacions. Així, han recordat la paralització del Consell General del Poder Judicial, que porta cinc anys amb el mandat caducat a causa del "segrest del PP", i també "l'intent de controlar la Sala Segona del Tribunal Suprem pel darrere". En aquest sentit, ha afirmat que el govern espanyol "defensarà els jutges i magistrats de qualsevol ingerència en la seva feina, també dels intents de fer-ho del PP".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!