Quan queden poques hores perquè a la comissió de Justícia del Congrés dels Diputats s’hi debatin les esmenes a la llei d’amnistia, el PSOE es manté immòbil: s’enroca en els seus retocs tècnics, i insisteix que la norma, tal com està redactada ara mateix, ja és “impecable jurídicament i constitucionalment”. La nova portaveu del partit, Esther Peña, ha confiat que el debat d’aquest dimarts sigui “fructífer” i s’hi pugui “parlar”. I ha convidat Junts per Catalunya i Esquerra Republicana a “seduir” per tal de “convèncer” a la resta de formacions polítiques per què és necessari blindar Tsunami Democràtic i CDR de l’excepció de terrorisme. Fonts socialistes asseguren que ara per ara la seva posició és inamovible, i que no calculen cedir en les pròximes hores a peticions encaminades a protegir l’independentisme de jutges com Manuel García-Castellón

Aquest dilluns, en roda de premsa, Esther Peña ha estat preguntada sobre si dins del PSOE han desaparegut ja diferències internes al voltant de la llei d’amnistia. I la socialista ha assenyalat que dins del partit hi ha la convicció que “cal superar l’horitzó judicial, la crisi institucional del 2017”. “Estem per ampliar la democràcia, i és més completa si incorporem els actors que van haver de sortir-ne el 2017; quan PSOE parla de diversitat i pluralitat parla d’això; que sempre hi ha oportunitat per tornar a començar; i això sembla romàntic, però això implica millorar la vida de catalans i catalanes”, ha afegit.

Preguntada també sobre la relació que ha de mantenir el PSOE amb Junts —que en els darrers dies ha perillat a causa de la negociació in extremis de tres decrets llei—, Peña ha assegurat que cal “acostumar-se” al resultat de les eleccions del 23-J. “Vivim en una legislatura difícil i complexa i els reptes són complexos”, ha dit; sense donar més detalls sobre la nova cita que hauran de tenir socialistes i juntaires, tal com indica l’acord d’investidura de Pedro Sánchez signat per tots dos. 

 

“Alegria” per l’obertura de diligències de la Fiscalia sobre l’Operació Catalunya

Paral·lelament, Peña ha assenyalat que el PSOE “s’alegra” que la Fiscalia hagi decidit obrir diligències entorn de l’Operació Catalunya. “Vam demanar arribar fins a les últimes conseqüències”, ha assenyalat la portaveu socialista fent referència a unes paraules de Pedro Sánchez. És per això que ha deixat encara més oberta la porta de fer comparèixer al Congrés dels Diputats l’expresident Mariano Rajoy.

“Farem declarar a tots aquells que puguin posar una mica de llum” a la foscor de les clavegueres de l’Estat, ha dit. I ha remarcat que la intenció dels socialistes és “que ningú no quedi fora” de la comissió d’investigació que s’ha de celebrar a la cambra baixa “si pot donar explicacions”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!