El PSOE ha acusat Alberto Núñez Feijóo d'insubmissió constitucional, després que hagi suspès les negociacions per renovar el CGPJ per la reforma de la sedició. Ha estat la ministra d'Educació i portaveu de l'executiva federal socialista, Pilar Alegría, qui ha insistit en el fet que la renovació de l'òrgan de govern dels jutges "no és una decisió". "És una obligació que cal complir tant sí com no. No hi ha excuses, tot i que faci quatre anys que el PP les encadena", ha assegurat aquest diumenge, en unes declaracions enviades pel seu partit. També ha lamentat que "han passat 72 hores des que el PP anunciés mitjançant un comunicat que de nou tornava a la insubmissió constitucional". "En aquest país cal recordar-li al PP que la Constitució es compleix des del primer fins a l'últim dels seus articles i cada dia de l'any, estiguis en el govern o estiguis a l'oposició".

Així, la portaveu socialista no creu que Feijóo pugui liderar ni el PP ni el govern espanyol: "Queda qüestionat no només per dirigir el PP, sinó també per ser candidat a presidir Espanya". De fet, l'ha titllat de "dirigent sense autonomia" ni "lideratge" que "es doblega davant de les pressions de la dreta més reaccionària i que sucumbeix davant les pressions de les forces ultraconservadores". Entre altres, va ser Isabel Díaz Ayuso qui va pressionar-lo per trencar l'acord del Poder Judicial. Llavors, s'ha preguntat: "Fins a quin punt els espanyols poden estar tranquils davant d'un dirigent al qual li condicionen constantment les seves decisions?".

Feijóo fa oposició a Espanya

Alegría ha insistit en la qüestió constitucional i ha criticat que Feijóo hagi buscat "milers d'excuses" per "incomplir la llei", de manera que "ha provocat la crisi més gran de la justícia viscuda durant la democràcia". I s'ha tornat a fer una pregunta: "Fins a quin punt els espanyols poden estar tranquils davant d'un dirigent que incompleix la Constitució?". "El PP i Feijóo ja fa molt temps que van deixar de fer oposició a aquest govern per fer-la directament al nostre país", ha reblat, per lamentar finalment que el dirigent popular "ha perdut l'oportunitat de convertir-se en un vertader patriota, en un vertader home d'Estat". 

La negativa del PP a les negociacions amb el PSOE ha fet saltar les alarmes i el govern espanyol ja es mou en diferents escenaris. Un d'ells és reformar les majories, tal com demana Podemos. La idea és reduir la quantitat de vots necessaris per renovar el Poder Judicial: de 210 a 176, cosa que permetria escometre la renovació sense els populars. Un altre escenari és tancar els quatre recanvis pendents en el Tribunal Constitucional, per tal d'evitar que es declari inconstitucional l'última reforma del poder judicial i que un CGPJ en funcions nomeni la seixantena de vacants judicials.