La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va demanar dijous al president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que trenqués el pacte amb el PSOE per tal de fer la reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Segons publiquen diversos mitjans espanyols, Ayuso va maniobrar dijous al matí per tal de forçar el líder del PP a sortir del pacte per renovar el Poder Judicial a Espanya. La demanda d'Ayuso es basava en les declaracions del govern espanyol sobre les seves intencions de reformar el Codi Penal per abordar el delicte de sedició, un aspecte que la Moncloa està negociant amb ERC.

Ayuso va tenir una conversa amb Feijóo per tal d'avisar-lo que de cap de les maneres podia desvincular les negociacions per renovar el CGPJ de la reforma del delicte de sedició. Aquesta reforma és vital per mantenir les relacions amb ERC i intentar també que tirin endavant els pressupostos generals de l'Estat, tot i que els diferents actors polítics implicats neguen que les carpetes estiguin vinculades. Segons fonts citades per El Mundo, Ayuso creu que és "una barbaritat" la reforma de la sedició i és per això que va reclamar a Feijóo que abandonés qualsevol negociació amb el PSOE per renovar el Poder Judicial.

Un whatsapp d'Ayuso a Feijóo, el detonant

Segons el diari madrileny, Ayuso va enviar un whatsapp a Feijóo perquè aturés màquines. El govern espanyol ha comunicat aquest divendres la manera en què van rebre la notícia sobre la ruptura de les negociacions. El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha explicat a la Cadena Ser que dijous a la tarda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va estar parlant durant una hora per telèfon amb Feijóo. La trucada va tenir lloc mentre encara estava a l'Àfrica. En cap moment se li va comunicar el trencament de les negociacions i van quedar de parlar el dimecres 2 de novembre. Mentre Sánchez estava volant de tornada cap a Espanya, el PSOE va tenir notícies del comunicat en què s'anunciava el trencament de les converses. 

Per la manera com s'han produït els fets, el govern espanyol creu que Feijóo no ha tingut autonomia per decidir sobre aquesta qüestió i ha apuntat que hi ha molts interessos darrere d'una "dreta extremista i molt perillosa" que seria la que mou els fils al PP. El ministre de la Presidència ha comentat que aquest fet implica que "ha començat el declivi de Feijóo" i que ja no el consideren un "interlocutor vàlid de la dreta espanyola" perquè respon a altres interessos. Preguntat sobre si aquesta dreta perillosa està dins o fora del PP, Bolaños ha dit que tant dins com fora.

Feijóo, per la seva banda, ha declarat aquest mateix divendres des de Vitòria que el trencament de les negociacions era necessari perquè la reforma del Codi Penal suposa fer una justícia "a mida" dels independentistes.