El PSC també demanarà suspendre com a diputada la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Així ho ha assegurat aquest dimarts la portaveu dels socialistes catalans a la cambra, Alícia Romero, que ha instat la presidenta de Junts per Catalunya a fer el pas ella mateixa “apartant-se” i permetent la seva substitució al capdavant de la institució. Així doncs, el PSC demanarà que se li apliqui la suspensió com a diputada; és per això que ha demanat a Borràs que faciliti el seu relleu. En aquest mateix sentit, Romero ha instat JxCat i ERC a fer "una proposta de nom" per encapçalar la cambra. Borràs reunirà dijous als membres de la Mesa per abordar l'obertura de judici oral, i serà en aquest marc que el PSC demanarà l'aplicació de l'article.

Des del faristol de la sala de premsa de la cambra catalana, Romero ha dit que els socialistes demanaran aquesta suspensió i que hi votaran “favorablement”. El PSC, a més, demana que la presidenta del Parlament renunciï a la presidència de la cambra "pel bé de la institució". Romero ha dit que els agradaria que aquesta fos una decisió "política" que prengués la mateixa Borràs i ha demanat a Junts i ERC a "fer una nova proposta de nom" per encapçalar la cambra i així "continuar amb normalitat les tasques de la institució".

 

Els socialistes han reunit la direcció del grup parlamentari per avaluar els fets i el líder del PSC, Salvador Illa, ha trucat a Borràs per traslladar-li la seva posició. El primer secretari socialista ha expressat el respecte per la presumpció d'innocència, però també li ha demanat que plegui per a poder normalitzar la institució.

El PSC demana el mateix que la CUP

Romero ha fet aquestes declaracions després que la diputada de la CUP Laia Estrada informés davant dels mitjans de comunicació quina és la posició dels anticapitalistes en aquesta qüestió. I els socialistes catalans demanen el mateix que la CUP. Concretament, Estrada ha avisat que si Borràs no “s’aparta” de forma voluntària del càrrec, la formació demanarà que se la suspengui com a diputada.

L'opinió de la CUP és que, un cop Borràs fos suspesa, caldria demanar un dictamen a la Comissió de l'Estatut dels Diputats per veure com s'ha d'aplicar la suspensió de Borràs. No creu, però, que calgui cap informe per dictaminar sobre si els delictes pels quals es jutjarà la presidenta del Parlament són corrupció o no. El cas és que la presidenta del Parlament reunirà el proper dijous els membres de la Mesa per abordar l’obertura de judici oral que ha decretat el TSJC pel cas que l'afecta a ella per uns contractes durant l'època que dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Borràs ha comunicat la convocatòria a la resta d'integrants en la reunió d'aquest dimarts, durant la qual s'ha conegut la decisió del TSJC. Així, la reunió de dijous hauria de servir per a conèixer formalment el posicionament de tots els membres de la Mesa i perquè es prengui alguna decisió sobre la possible aplicació o no del reglament a la presidenta per aquesta obertura de judici oral.