La CUP ha avisat aquest dimarts que si la presidenta del Parlament, Laura Borràs, no “s’aparta” de forma voluntària del càrrec, demanaran que se la suspengui com a diputada. Així ho ha avisat la diputada anticapitalista Laia Estrada, que ha alertat que el seu partit també prendrà aquesta decisió si Esquerra Republicana i Junts per Catalunya no prenen la decisió de destituir-la i substituir-la per algú altre. Estrada ha remarcat quines seran les properes passes de la seva formació en una roda de premsa després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi decidit obrir judici oral a la presidenta de la cambra catalana pels suposats contractes irregulars quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

 

Estrada ha opinat que, un cop Borràs fos suspesa, caldria demanar un dictamen a la Comissió de l'Estatut dels Diputats per veure com s'ha d'aplicar la suspensió de Borràs. No creu, però, que calgui cap informe per dictaminar sobre si els delictes pels quals es jutjarà la presidenta del Parlament són corrupció o no. El cas és que la presidenta del Parlament reunirà el proper dijous als membres de la Mesa per abordar l’obertura de judici oral que ha decretat el TSJC pel cas que l'afecta a ella per uns contractes durant l'època que dirigia la ILC. Borràs ha comunicat la convocatòria a la resta d'integrants en la reunió d'aquest dimarts, durant la qual s'ha conegut la decisió del TSJC. Així, la reunió de dijous hauria de servir per a conèixer formalment el posicionament de tots els membres de la Mesa i perquè es prengui alguna decisió sobre la possible aplicació o no del reglament a la presidenta per aquesta obertura de judici oral.

"Insistim en la necessitat que la presidenta s'aparti del seu càrrec fins que aquesta qüestió no quedi resolta i que ERC i Junts es posin d'acord per substituir-la”, ha manifestat Estrada des del faristol de la sala de premsa del Parlament aquest dimarts. La diputada anticapitalista ha afegit que els dos partits que conformen el Govern “tenen temps per fer-ho, abans de la reunió extraordinària d'aquest dijous”. “Com que l'article 25.4 és molt clar, aquesta serà la nostra postura", ha sentenciat.

La CUP critica la taula de diàleg

Per altra banda, Estrada també ha aprofitat la roda de premsa per carregar contra la taula de diàleg entre la Generalitat i la Moncloa. La diputada de la CUP ha assegurat que aquestes converses entre el Govern i l’executiu espanyol s’han convertit en una taula de “qui dia passa, any empeny”. Així mateix, ha opinat que la taula de diàleg no ha provocat “cap avenç”, i ha constatat que “no és una eina útil” per a l’independentisme.