La notícia sobre l'obertura de judici oral a la presidenta del Parlament s'ha fet pública mentre la mateixa Laura Borràs presidia una Mesa del Parlament ordinària que per l'extraordinarietat dels fets, s'ha acabat allargant gairebé cinc hores. No s'ha parlat sobre el fons de la qüestió, asseguren fonts parlamentàries, i s'ha acordat que la presidenta del Parlament convocarà per dijous a les 12 hores del migdia una Mesa per abordar exclusivament el seu cas després que el jutge instructor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi resolt que cal obrir judici a Borràs, del qual encara es desconeix la data. En concret, la Fiscalia li demana 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació a càrrec públic pels delictes de prevaricació i falsedat documental.


🔴 Laura Borràs, a judici | DIRECTE
 

Un cop s'ha acabat la Mesa del Parlament d'aquest matí, l'entorn de Laura Borràs no ha obert boca, malgrat l'àmplia presència de mitjans de comunicació dins del Parlament. Ha sortit acompanyada del seu cap de gabinet i del seu cap de premsa, amb una cara visiblement disgustada, i ha optat per no fer cap declaració. Després s'ha dirigit al despatx d'audiències on tenia programada una visita amb el president del Parlament de Berlín, Dennis Buchner.

Mentre que els temps judicials ara que s'ha obert judici oral s'aturen fins el mes de setembre, ja que l'agost és inhàbil judicialment parlant, la tensió pel cas Borràs es focalitzarà aquesta setmana al Parlament, l'última setmana en que es preveu activitat política ja que durant el mes d'agost també es tanquen les portes de la cambra. Dijous els grups de la Mesa hauran de discutir sobre una qüestió clau: la suspensió o no de la presidenta del Parlament. Així és perquè l'article 25.4 del reglament del Parlament estableix que la Mesa, una vegada és ferm l'acte d'obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d'acordar la suspensió dels drets i deures de manera immediata quan la causa és sobre delictes vinculats amb la corrupció. 

Diverses fonts parlamentàries han apuntat aquest dimarts que el més probable és que la decisió es liquidi en aquesta Mesa. Si bé en un inici es pensava que s'activaria la Comissió de l'Estatut del Diputat perquè emeti un dictamen per saber com s'ha de procedir, finalment tot apunta que PSC, ERC i CUP optaran per suspendre-li els seus drets en la reunió d'aquesta mateixa Mesa. Què significa la suspensió? Borràs no perdrà el seu escó, si bé durant tot el temps que duri la suspensió no tindrà dret a assistir als plens del Parlament, no podrà votar, no podrà participar de les comissions i tampoc no podrà cobrar el seu sou. El dubte és ara qui farà les seves funcions en el mentrestant. ERC ja ha assegurat que respectarà que aquest càrrec sigui per Junts per Catalunya, com es va pactar en la investidura de Pere Aragonès. Ara bé, el reglament del Parlament estableix que només les vicepresidentes poden substituir la presidenta, i actualment les dues vicepresidents són Alba Vergés (ERC) i Assumpta Escarp (PSC). Una possibilitat seria reordenar els càrrecs de la Mesa i que la secretària de Junts Aurora Madaula passi a ser vicepresidenta i assumir les funcions de Borràs fins que es resolgui el seu cas judicial.