El secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, ha qualificat el viatge del president de la Generalitat, Quim Torra, a Waterloo per reunir-se amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, de "romeria". A més, ha assegurat  que es tracta d'una metàfora molt evident de la situació perquè evidencia la "dependència" del Govern amb Puigdemont i la seva "inactivitat". Des del PSC, han lamentat la "paràlisi" que pateix l'activitat política en estar "pendent" del judici del cas 1-O. 

Després que s'hagin complert 100 dies de la presa de possessió de Quim Torra com a president, Illa ha assegurat que "l'actual Govern és una comissió mixta entre JxCat i ERC a les ordres de Puigdemont" i que "durant aquests dies no ha presidit cap govern".

En aquest sentit ha declarat que ambdós partits "estan pendents dels desitjos de Carles Puigdemont i ha criticat la visita de Torra a Waterloo aquest dilluns. Illa ha lamentat que, al seu parer, Torra hagi començat el curs polític "posant-se a les ordres" de Puigdemont. 

Irresponsabilitat per treure "rèdit polític" de la crispació a Catalunya

Salvador Illa, a més, ha acusat d'irresponsables als partits polítics que pretenen treure "rèdit polític" de la "crispació" a Catalunya. Sense concretar a quina formació es referia, Illa ha apuntat que aquesta dinàmica "no fa cap bé" i que "ajuda" a aprofundir en la "ruptura social".

Illa també ha avançat que el PSC no participarà a la manifestació que ha convocat Cs aquest dimecres per donar suport a la dona agredida a la Ciutadella perquè es tracta d'una concentració d'una formació política. El partit ha reclamat una vegada més un espai públic neutral "on tothom s'hi pugui trobar a gust" i han denunciat els intents de "monopolitzar" i "colonitzar" els carrers per "expulsar" els que no pensen com ells

Pel que fa a l'espai públic, Illa ha fet una crida a la "sensatesa", al "sentit comú" i al "seny" per part de tothom i, en especial, als responsables polítics. Així, ha recordat que el PSC "sempre" denuncia" les agressions, les amenaces i els insults i que "aixequen la veu" en defensa del respecte.

Exigeix prudència a Mas

En referència a les declaracions del president Artur Mas a Catalunya Ràdio en què ha negat l'existència de fractura social a Catalunya, Illa ha demanat a Mas que sigui prudent en les seves declaracions.

A més, des del PSC han carregat contra Mas i l'han acusat d'haver arrossegat el país a un carreró sense sortida per "amagar" els seus "fracassos" polítics i d'haver deixat Catalunya "més pobra". Amb tot, Illa ha constatat que el país està més "dividit" i "desprestigiat" que abans que Mas arribés al Govern. 

El PSC descarta tornar a aplicar el 155

Després que Cs hagi tornat a demanar a Pedro Sánchez que envií un requeriment a Torra com a pas previ a activar el 155, des del PSC s'han mostrat partidaris a aprofitar "la finestra d'oportunitat" que ha suposat l'arribada de Sánchez a la Moncloa. Així, han constatat que s'ha obert un nou temps polític a Catalunya i a Espanya i que s'ha "abaixat" la tensió.

La formació ha descartat l'aplicació de l'article constitucional perquè s'han oberts ponts de diàleg entre els governs.