Més d'un mes després que el Govern aprovés amb només els vots a favor d'ERC el seu polèmic decret de la sequera entre les crítiques dels altres partits per no haver-lo negociat, un dels seus punts més polèmics continua sent el règim sancionador contra els ajuntaments que incompleixin la normativa. Tant Junts com el PSC s'han posicionat clarament en contra, així com està plantejat actualment, ja que consideren que sancionar els ajuntaments no és la solució al problema de la sequera, mentre retreu al Govern la seva manca de planificació en aquest sentit. Amb tot, entre aquests dos partits també hi ha diferències d'opinió sobre quan s'hauria d'aplicar el règim sancionador: mentre Junts proposa una moratòria fins al pròxim 1 de juliol en la seva proposició de llei per fer front a la sequera, que es votarà la setmana vinent al Parlament. En canvi, el PSC reconeixia que aquesta proposició de Junts podria ser una "oportunitat per l'acord", però rebutjava aquesta moratòria. Així ho expressava aquest dimarts la portaveu parlamentària del partit, Alícia Romero, mentre que aquest dijous ella mateixa ha matisat després d'una reunió del Govern Alternatiu, que estarien oberts a fixar un termini per a les sancions "sense data concreta". Així, ha posat sobre la taula la possibilitat de marcar un "règim transitori" per donar temps als ajuntaments per fer les obres que calguin per poder complir les mesures antisequera. 

Reunions amb Junts i Govern per negociar sobre la sequera 

En la roda de premsa posterior al Govern Alternatiu, Romero també ha anunciat que aquest mateix dijous es reuniran tant amb el Govern com amb Junts per negociar solucions al que és considerat per unanimitat com el principal problema al qual s'enfronta Catalunya. La portaveu ha assegurat avui que la sintonia amb Junts és bona, ja que les seves propostes per combatre la sequera són similars i podrien ajudar a l'entesa, mentre que ha criticat que l'Executiu d'ERC s'hagi instal·lat en la inacció durant les últimes setmanes tot i el fracàs de la cimera de l'aigua.

 Com ja va fer Salvador Illa dimarts des de Mollerussa, Romero ha carregat contra la consellera d'Acció Climàtica Teresa Jordà per la seva gestió del canal d'Urgell, que s'ha tancat aquesta setmana, i que va condicionar el fet de finançar les obres de modernització d'aquesta important infraestructura a què el govern espanyol també es comprometés a posar-hi part dels diners. "Li demanem que no condicioni els recursos, després ja buscarà la complicitat d'Espanya", ha reclamat la portaveu del PSC-Units, que també ha exigit a Jordà que opti per "la via de la col·laboració en comptes de la confrontació" amb el govern espanyol i no buscar sempre altres culpables, com ha fet en el cas de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.