Si bé la sequera és considerada per Govern i oposició com el problema més greu que viu actualment el país, a partir d'aquí, els partits difereixen i comencen a aflorar els retrets entre formacions per la manera en què aquesta s'ha afrontat i gestionat.  En aquest sentit, la líder dels comuns Jéssica Albiach ha anunciat que el seu partit demanarà un ple monogràfic sobre aquesta problemàtica a celebrar-se com més aviat millor, ja que "la sequera no entén de cites electorals ni d'interessos partidistes". En la mateixa línia, també ha lamentat que ERC hagi donat suport a debatre en el pròxim ple del Parlament, previst per la setmana vinent, la preposició de llei de Junts que inclou una moratòria del règim sancionador contra els ajuntaments que preveu el decret del Govern. Aquest tema ha estat un dels principals punts de conflicte entre el Departament i Junts i PSC, mentre que els comuns l'han defensat. 

El règim sancionador, de nou al punt de mira

Per contra, des del PSC, la seva portaveu parlamentària Alícia Romero, ha valorat positivament aquesta proposta de Junts, assegurant que suposa una oportunitat per l'acord en aquesta matèria tan sensible, però ha assenyalat la moratòria de les sancions als ajuntaments com a principal diferència. Els juntaires aposten perquè aquesta s'endarrereixi fins al pròxim 1 de juliol, mentre que els socialistes no comparteixen aquesta visió i proposaran un nou redactat: "Veurem si som capaços de fer una transacció que ens satisfaci als dos", ha explicat Romero, que també ha avançat que els dos grups ja s'han reunit. Els socialistes ja havien presentat una esmena a la totalitat al projecte de llei sobre la sequera amb la qual demanaven eliminar el règim sancionador ja que, ha insistit avui Romero, "sancionar als ajuntaments no portarà més aigua". Amb tot, ha admès que la seva iniciativa, que s'acabarà debatent més tard que la de Junts, probablement perdrà el seu sentit.

Els comuns reclamen un debat de fons 

Per la seva part, Jéssica Albiach ha defensat la seva proposta d'un ple monogràfic sobre la sequera, ja que considera que en aquestes circumstàncies el que cal és un debat "d'altura i en profunditat per a poder arribar a un acord". Segons ha remarcat la líder dels comuns, fa “setmanes” que demanen al Govern asseure's per debatre propostes però que no han obtingut cap resposta de l'Executiu, que per contra, aquest mateix dimarts s'ha reunit amb Junts per parlar de la mateixa problemàtica: "La sequera no deixa d'agreujar-se i estem davant un Govern acomplexat incapaç de resoldre la situació".