El president, Pere Aragonès, s'ha reunit ja amb els grups que van facilitar la seva investidura i l'aprovació dels pressupostos de l'any passat, és a dir, Junts per Catalunya, la CUP i el comuns, segons han informat fonts coneixedores de les trobades. La darrera de les reunions va ser amb Junts dimecres de la setmana passada, el mateix dia en què el Govern va constatar la seva solitud al Parlament, on va veure com la resta de grups, inclòs els exsocis, tombaven el Pla Estadístic de Catalunya, que havia elaborat la conselleria d'Economia, amb Jaume Giró al capdavant.

Ara només queda per celebrar la reunió amb el líder del PSC, Salvador Illa, que s'haurà de fer divendres, atès que dimecres i dijous el primer secretari dels socialistes serà a Brussel·les, on s'entrevistarà amb tres comissaris europeus. El president ha convocat aquests grups del Parlament, amb els quals aspira a tancar acords per continuar tirant endavant la legislatura, després del trencament de la coalició de Govern amb Junts, que ha deixat l'executiu amb el suport de només 33 dels 135 diputats de l'hemicicle.

La CUP primer

La primera reunió va ser amb la CUP, divendres 9 d'octubre i hi van acudir Dolors Sabater i Eulàlia Reguant; la segona reunió va ser amb la líder dels comuns, Jéssica Albiach, divendres 14 d'octubre, que és l'única que fins ara havia transcendit després que la van filtrar els comuns; i dimecres passat es va reunir amb el secretari general de Junts i el president del grup parlamentari de Junts, Jordi Turull i Albert Batet. Les tres reunions es van fer al Palau de la Generalitat i van durar al voltant d'una hora.

"Han sigut reunions privades totes", asseguren fonts de la presidència del Govern, que subratllen que "era important fer primer els grups amb què s'han arribat a grans acords prèviament i amb els quals es tenen més coses en comú". Segons aquestes fonts han estat reunions per abordar la situació política en sentit ampli i no centrades en un únic tema.

En el cas de Junts, el president està abocant una major pressió i ha emplaçat els seus representants a mostrar "responsabilitat" en aquesta nova etapa fora del Govern. Això no obstant, Junts ja ha deixat clara la seva disposició a assumir un paper d'oposició, encara que això comporti tombar projectes impulsats pels seus consellers.