Més pressió sobre Francesc de Dalmases. El diputat de Junts ha vist com aquest diumenge es filtrava l'informe intern del partit que analitzava els fets ocorreguts entre ell mateix i la sotsdirectora del programa FAQS de TV3, Mònica Hernández. Un document en el qual s'ha conclòs que Dalmases va tenir una actitud "incorrecta" perquè va "perdre els nervis de manera exagerada", cosa que va provocar que la periodista se sentís "intimidada". Ha estat la prestigiosa advocada i membre del Consell de Garanties de Junts, Magda Oranich, qui ha elaborat l'informe intern encarregat per la direcció del partit: ella també s'ha encarregat de criticar la reacció del diputat de Junts, qui ha qualificat el document de "tendenciós", i també de denunciar "pressions" per part de Laura Borràs en l'elaboració de l'informe.

Tot plegat ha iniciat una allau de crítiques que també ha anat més enllà de Junts. Aquest dilluns ha estat el portaveu dels comuns, Joan Mena, qui s'ha pronunciat per exigir a Dalmases que abandoni la formació. "Amb la informació que hem conegut, hauria de ser ell mateix qui dimitís directament i no esperar a veure què decideix el seu partit", ha opinat el portaveu, qui també ha assenyalat la gravetat de la seva actuació. A més, ha aprofitat per carregar contra el "modus operandi de l'entorn de Laura Borràs", que es basa a "pressionar aquells que no els donen la raó". Mena també ha volgut recordar que la seva formació ja ha demanat que la comissió de l'estatut del diputat abordi aquesta qüestió al Parlament de Catalunya.

Per la seva banda, el PSC no ha estat tan contundent com els comuns, però sí que han manifestat la seva condemna als fets. "És inadmissible que un representant se serveixi d'aquestes formes i llenguatge amb una professional de la comunicació". En el seu moment, els socialistes ja van sumar-se a ERC, la CUP i els comuns per demanar a l'aleshores presidenta del Parlament, Laura Borràs, que prengués accions, però el posicionament del partit de Salvador Illa ha canviat poc: la portaveu socialista, Èlia Tortolero, s'ha limitat a apressar Junts a "prendre les decisions oportunes" després d'haver publicat el seu informe. "No volem opinar sobre processos interns d'altres partits", ha explicat.

"Dalmases va perdre els nervis"

Oranich ha entrevistat un total de 20 persones vinculades d'una manera o altra a l'incident per esclarir-ne els fets. Entre elles, destaca el fet que a la periodista afectada "li havien aconsellat que no vingués" a veure-la al seu despatx "i que no declarés res" sobre els presumptes fets. Així, Hernández li va detallar "part de la seva versió" a través del telèfon. Els fets que, segons l'advocada, queden provats per la seva investigació, impliquen que Dalmases i Hernández, amics des de feia anys, es van acordar abans de l'emissió del programa diversos punts sobre l'entrevista a Borràs, els quals són privats. Molts dels testimonis recollits per Oranich coincideixen en el fet que la situació durant el programa era de "molta tensió" i "incòmoda" en diversos sentits, com ara el laboral. Un cop va concloure l'entrevista i la presidenta de Junts va tornar a la sala de convidats, Dalmases va "demostrar la seva indignació per com s'havia desenvolupat el programa" i va discutir allà mateix amb la sotsdirectora "a crits".

Després, tots tres es van dirigir a una altra saleta, on el diputat va "fer entrar" la periodista tot separant-la d'una altra companya "agafant-la pel braç", segons van assegurar alguns testimonis. Amb tot, l'advocada deixa clar que cap dels testimonis li va dir que aquesta darrera acció es fes "de manera violenta" per part del diputat. També afirma que no va ser ell qui va tancar la porta de la segona sala, sinó que va ser el cap de gabinet de Borràs, Salvador Esteve, tal com ell mateix ho va confirmar, per evitar que se sentissin els crits al plató. Des de fora la saleta, segons van afirmar alguns treballadors de TV3, se sentien "cops", com si fossin contra el mobiliari, quelcom que Dalmases atribueix a agafar el mòbil de sobre la taula "d'una revolada". Només un testimoni afirma haver sentit insults, concretament "programa de merda" i "presentadora patètica".