Durant anys, la Universitat Catalana d'Estiu ha estat vista com un espai d'accés exclusiu per a l'independentisme. No és sorprenent quan s'observen les temàtiques i els protagonistes que ha tingut darrerament. L'any passat, per exemple, i amb el lema 'Fer dels Països Catalans una nació normal', l'acte acollia l'expresident de la Generalitat Quim Torra, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el vicepresident, Jordi Puigneró, i l'exconseller Joaquim Forn. També l'edició d'enguany, amb un lema força similar que és 'Països Catalans, Europa, Espanya: Conflictes, aspiracions, possibilitat', ha mostrat la seva tendència ideològica, convidant de nou Laura Borràs, l'exprimer ministre escocès Alex Salmond i l'ANC i Òmnium.

Ara bé, entre totes aquestes cares també hi ha hagut una que ha causat sorpresa: la d'un membre del PSC. Ferran Pedret, diputat al Parlament i secretari primer de la Mesa, hi ha assistit aquest any per defensar la seva visió d'un model de "república federal democràtica i social" per a Catalunya i Europa. Com és d'esperar, també s'ha pronunciat en contra d'un referèndum d'independència, expressant-se partidari de "no votar sobre el que clarament és un desacord, sinó intentar buscar un acord i sotmetre'l a votació", i fins i tot va compartir que no creu que "cada nació hagi de ser un Estat". Unes declaracions que va fer el passat dissabte i que, malgrat el malestar que podrien causar entre els assistents, no van generar crítiques ni protestes com sí que ho va fer la defensa de la taula de diàleg que va fer dilluns la consellera Laura Vilagrà.

Aquest dimarts, i durant l'acte de clausura, el president de l'UCE, Jordi Casassas, ha celebrat l'actitud del públic. "Pedret va presentar, després d'altres polítics que deien la seva, el seu programa federal, antinacionalista, i catalanista. La gent el va escoltar, se li van fer comentaris i preguntes i se'l va aplaudir protocol·làriament", ha explicat. "Em va omplir de satisfacció".

Pasqual Maragall, l'últim el 2012

I és que, com també ha indicat Casassas, aquest és el primer any "després de molts" en què un representant del PSC ha acudit a l'UCE. Mirant l'hemeroteca, es pot comprovar que precisament fa deu anys des que el darrer socialista hi ha assistit. Va ser l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, qui va rebre el premi Canigó que atorga la universitat per la seva trajectòria el 2012. Un any abans, el líder de les joventuts socialistes Javier López també assistia en un acte. L'espai dels comuns aquest any no hi ha pogut ser, al·legant que van ser convidats amb "molt poc marge i no va encaixar per agenda". L'últim en ser-hi va ser el cap de llista de Catalunya sí que es pot Lluís Rabell el 2015.

El president de l'UCE també s'ha mostrat satisfet que, amb la presència de Pedret aquest any, s'hagi ampliat l'esfera i anat més enllà de l'assistència independentista. "La universitat no és una bombolla", ha defensat. "En algunes ocasions se'ns ha criticat que potser som massa polítics, que hi ha massa política. No som una bombolla, som el reflex d'una realitat altament polititzada i reivindicativa". Amb això en ment, Jordi Casassas ha afirmat que, per demostrar que l'UCE no és "la universitat de cap partit", és necessari evidenciar una realitat "plural, crítica i respectuosa". Ferran Pedret ha fet això possible.