Reapareix Laura Borràs. La presidenta suspesa del Parlament ha comparegut aquest dimarts en un acte que ha tingut lloc a Prada de Conflent en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu. Sota el títol 'Els límits del parlamentarisme', la seva intervenció ha arrencat advertint que se centraria fonamentalment en el tema entre mans. "Molts pensaven que dedicaria el meu temps per parlar extensament de la meva suspensió, però no ho faré". Ara bé, Borràs no ha pogut evitar llançar atacs en diversos moments sobre qüestions d'actualitat. El més candent, sens dubte, ha estat la seva suspensió com a presidenta del Parlament a finals de juliol i que ara ha pogut respondre en una de les seves primeres intervencions públiques des d'aleshores.

La també presidenta de Junts ha recordat aquest fet en diverses ocasions, carregat també contra els responsables de la suspensió. Així, ha defensat que ella sempre ha intentat aplicar el reglament del Parlament de forma escrupolosa, per la qual cosa ha lamentat que s'hagi fet un ús "esbiaixat" per retirar-la del càrrec. "Si políticament ens ha semblat malament que els jutges fessin de jutges, em costa entendre que alguns polítics hagin volgut fer de jutges", ha dit en referència als membres de la Mesa de PSC, ERC i la CUP. A més, els ha acusat de fer-ho amb "massa frivolitat, intencionalitat política i partidisme".

No només això, sinó que a les seves frases finals també ha tornat a donar protagonisme a aquesta qüestió, afirmant que presidir la cambra catalana no és una tasca agradable ni còmode. "I puc afirmar que els drets i deures te'ls poden suspendre arbitràriament, però el compromís amb l'independentisme depèn de la voluntat íntima, i aquesta no te la pot suspendre ningú", ha afegit. Borràs s'ha pronunciat de forma brevíssima sobre la possibilitat que algú la rellevi temporalment al capdavant de la institució mentre dura el seu judici. Una proposta que Junts ja ha rebutjat reiteradament, i que la seva presidenta també ha fet quan ha defensat la seva decisió de "no fer passos al costat, només endavant perquè l'Estat vol que fem passes enrere". Amb un dard al president de la Generalitat, Pere Aragonès, replicant que "els que es queixen" de la interinitat són els que l'han "provocat".

I també una pinzellada als fets ocorreguts durant la setmana passada, en què es va desfermar la polèmica durant l'homenatge pel cinquè aniversari dels atemptats del 17-A quan alguns manifestants van trencar el minut de silenci amb crits i Laura Borràs posteriorment va saludar-se amb ells. Ella no va respondre a les crítiques, com sí que van fer-ho alguns companys del seu partit que formen part del seu cercle més proper i que van voler desmentir les imatges que circulaven per les xarxes socials. Borràs, similarment, ha criticat que la gent hagi "jutjat" les seves accions "fent servir vídeos per fer veure el que no era".

 

Autocrítica dels partits per assolir la independència

Més enllà d'aquestes qüestions, la protagonista de la clausura de la 54ª edició de l'UCE s'ha centrat llargament en els límits del parlamentarisme, mencionant les ingerències dels tribunals espanyols en la feina de la cambra catalana. "No és normal que parlar o fer certes coses suposin la inhabilitació o la suspensió, o que lleis aprovades siguin suspeses o retallades pel Tribunal Constitucional". Pel que fa a casos concrets, s'ha referit a les investidures fallides de Carles Puigdemont i Jordi Turull, la suspensió de Quim Torra i la situació dels diputats Lluís Puig i Pau Juvillà. A més, també ha volgut vanagloriar-se d'algunes decisions personals com ara rebutjar les dietes de desplaçament i renunciar a la targeta de crèdit com a presidenta, així com els seus enfrontaments dialèctics amb l'espanyolisme a la cambra.

Ara bé, Laura Borràs no s'ha quedat aquí, sinó que també ha parlat sobre la situació de l'independentisme. El 52% de vots aconseguits per les formacions a les darreres eleccions va aixecar unes expectatives "que no s'han complert". Pere Aragonès també es va comprometre a culminar el procés, ha recordat. "Per tant, com que no ha passat, l'autocrítica dels partits no només és convenient, sinó que necessària i indispensable". Així, ha remarcat que toca als partits independentistes teixir complicitats per a una nova ofensiva que s'allunyi de la taula de diàleg.

"Diuen que la gent està desanimada, i com no han d'estar-ho si ens diuen que no som suficients, que l'Estat és molt poderós, que la muntanya és molt alta i que la independència no és possible", ha criticat. "Això és fals, i de tant dir-ho volen que sigui una profecia autocomplerta". Segons Borràs, la majoria existeix, i ara "només cal voluntat i planificació política". "Tenir clar això és un primer pas bàsic i fonamental, perquè la independència és necessària, imprescindible i inajornable".