Els dos líders de les principals organitzacions independentistes a la societat civil s'han pronunciat aquest dilluns amb contundència contra el deep state espanyol. Dolors Feliu, de l'Assemblea Nacional Catalana, i Xavier Antich, d'Òmnium Cultural, han participat en la 54ª edició de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent, en un acte titulat 'Deep State vs qualitat democràtica i aspiracions nacionals'. El debat ha permès posar en l'ull de mira les clavegueres de l'Estat i com aquestes funcionen, en el cas espanyol, per perseguir l'independentisme.

Durant la seva intervenció, Dolors Feliu ha remarcat que els estats creen uns entramats en els quals participen des de l'exèrcit fins als serveis secrets i els jutges, que són "xarxes secretes sense transparència i que no responen davant ningú". Aquestes, en principi, no haurien de poder actuar en períodes de normalitat, però si es necessiten en moments concrets es posen en marxa. "Responen sempre a una mateixa idea de l'Estat: que no passa res si s'han de violar drets fonamentals excepcionalment contra independentistes i qui faci falta", ha advertit. A més, ha denunciat també l'existència d'un deep state format per aquells funcionaris de les institucions estatals que treballen per "conservar un determinat status quo".

Amb tot, ha assenyalat que Espanya i la seva democràcia sorgida del franquisme no ha evolucionat de la mateixa manera que ho han fet altres països occidentals. "Les democràcies han evolucionat en termes d'aspiració nacional, com és el cas del Quebec", ha dit. En canvi, a casa nostra hi ha un impediment que imposa l'Estat i que comporta "una manca de connexió entre el poble de Catalunya i una manca de decisió sobre la mateixa comunitat". Tot plegat, Feliu assegura que la situació actual, amb més de 4.000 represaliats, dificultats per protegir l'educació en català, l'espionatge del CatalanGate i la persecució generalitzada de la dissidència, genera "unes ganes de canvi que superen la por". "Estem davant un Estat amb una idea de democràcia molt vella, i es tracta de trencar-ho, vèncer el deep state i aconseguir les nostres aspiracions nacionals", ha sentenciat.

Antich: "Defensar l'autodeterminació és defensar la democràcia"

Per la seva banda, Xavier Antich també ha volgut aportar el seu gra de sorra a la definició de les clavegueres de l'estat, avisant que són una estructura "més complexa del que podria semblar" conformada per estaments del poder "relativament permanents" que es troben dintre de l'estructura oficial. "A mi m'agrada descriure-ho com un Estat darrere l'Estat", ha explicat. I és que, segons ha dit, aquesta xarxa a la foscor opera "emparada per mecanismes de l'estat de dret, però fora del control habitual". I ho fa arreu del món, no només a Espanya, si bé a casa nostra actua de manera agreujada, segons Antich. Davant d'aquesta croada, doncs, "defensar avui l'autodeterminació és defensar la democràcia", ha sentenciat el líder d'Òmnium, recordant, a més, que aquest és el moviment democràtic d'alliberament nacional "més important" a l'Europa occidental.

"La batalla contra l'independentisme atrau tots els poders de l'Estat", ha criticat. "No sabem com és de profund, però sí que sabem la magnitud de les conseqüències d'allò que afecta". Així, ha assenyalat que causa vulneracions de drets fonamentals, una repressió sistemàtica amb detencions arbitràries i exili, i casos concrets com l'espionatge del CatalanGate i les infiltracions a organitzacions juvenils. En el cas espanyol, a més, ha explicat que els governs de torn, siguin del PP o del PSOE, aprofiten les clavegueres per lluitar contra la dissidència, de manera que l'Estat espanyol ha deixat de ser "el garant dels drets fonamentals per ser el principal responsable de la seva vulneració". A tall de conclusió, Antich ha recordat que Catalunya es troba a les portes d'importants mobilitzacions com l'11-S i el cinquè aniversari de l'1-O, per la qual cosa és un moment en què és absolutament essencial tenir una "plena consciència" del deep state. "Hem de tenir la maduresa de saber com funciona l'enemic per confrontar-lo i activar tots els fronts de lluita", ha confiat.