Insuficient. Així ha descrit avui el PSC el pla de resposta que anunciat aquest mateix dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per fer front a la crisi derivada de la guerra d'Ucraïna. Tot i els 120 milions d'euros que ha informat el Govern que destinarà per pal·liar la situació actual, la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, ha titllat d'insuficient la resposta, i ha demanat que es complementi. "Volem que la proposta sigui més ambiciosa", ha avisat. I, en aquesta línia, ha recordat que la setmana passada el seu partit, disfressant-se de govern alternatiu, va anunciar el seu propi pla de resposta, per valor de 2.000 milions d'euros, i que compartia amb el Govern "amb ànim constructiu" perquè acceptés i incorporés les mesures que cregués necessàries.

En total, el pla compta amb 25 mesures i propostes per fer front a l'actual crisi, marcada per la inflació i l'encariment dels preus. Tots ells apel·len directament a la Generalitat, i és que asseguren que la Unió Europea i La Moncloa ja han respost de manera "contundent, ferma, unitària i ràpida". Ara falta que l'executiu català "adopti, també, un paquet de mesures". El dijous, el líder socialista, Salvador Illa, va informar que faria arribar aquestes propostes al president Aragonès "perquè si ho considera oportú prengui en consideració les mesures que plantegem". "Li garantim la col·laboració del meu grup en una resposta coordinada i conjunta en aquest moment de dificultat, si així ho desitja", va anunciar.

 

Pacte del català

Pel que fa al pacte del català al qual van arribar ERC, Junts, PSC i els comuns fa dues setmanes, i que reconeix el castellà com a llengua vehicular, Romero ha afirmat és important que aquesta llengua tingui presència a les aules perquè l'ús del castellà entre els alumnes "és una realitat". "Es parlen moltes llengües diverses, i les llengües d'aprenentatge han de ser el català i també el castellà. Ara som més plurilingües del que ho érem abans". D'altra banda, sobre la passa enrere que ha fet Junts a l'acord, ha descrit com un "gest d'empatia" permetre als de Carles Puigdemont tenir més temps per decidir-se portant la llei al ple de la darrera setmana de l'abril. "Esperem que en aquests dies ens expliquin quins elements poden generar consens. Estem a l'espera", ha detallat.

Jocs d'Hivern oberts

La viceprimera secretària de l'Àrea d'Organització i Acció Electoral, Lluïsa Moret, ja va reafirmar ahir la posició dels socialistes respecte als Jocs d'Hivern: la consulta no és necessària i la candidatura ha de ser conjunta amb l'Aragó. Així, també va recordar que el seu grup ja va dir en el seu moment que aquesta interpel·lació a la ciutadania no està en el seu guió. "El Govern ha d'actuar i impulsar una candidatura conjunta", va advertir. Avui, Romero no ha aclarit si el PSC farà campanya a favor dels Jocs de cara a la consulta, però sí ha aprofitat per referir-se al president de l'Aragó, Javier Lambán: "Respectem el que decideixi Lambán, però també respectem la decisió del Comité Olímpic Espanyol". Així, no ha tancat la porta a modificar la proposta del COE, afirmant que "sempre hi ha marge pel diàleg i l'acord".

Els comuns comparteixen crítica

Per la seva banda, els comuns també s'han posicionat en una línia similar a la dels socialistes. Avui mateix, el portaveu dels liles, David Cid, ha afirmat que el pla presentat pel Govern per fer front als efectes de la guerra és "tímid" i "li falta ambició". "Necessitem un escut social i ens hem trobat una petita lona plena de forats", ha afirmat. De fet, l'únic aspecte que ha celebrat és l'increment de l'impost de les elèctriques, que puja un 33%, i que els comuns fa dies que reclamen, però ha lamentat que aquesta proposta no vagi acompanyada de la reducció del preu del transport públic.