Més insistència. El primer secretari del PSC s'ha tornat a pronunciar aquest dijous en relació amb la candidatura dels Jocs d'Hivern que el Comitè Olímpic Espanyol aposta perquè sigui compartida per Catalunya i l'Aragó. De fet, el Govern de la Generalitat ja l'ha subscrit, donant suport a la proposta compartida pel COE en el seu format actual. Ara bé, qui no la veu amb bons ulls és el president de l'Aragó. El socialista Javier Lambán no ha amagat el seu rebuig, sinó que l'ha manifestat reiteradament i amb absoluta contundència. Tot i això, el seu company de partit, Salvador Illa, ha evitat novament retreure a Lambán el seu posicionament, i s'ha limitat a insistir en la necessitat que hi hagi diàleg i confiança en el projecte del COE.

 

"No podem perdre l'oportunitat d'una candidatura sòlida, potent i compartida. El camí és el diàleg, i demano plena confiança al president del Comitè Olímpic Espanyol", ha advertit. Un avís que, sens dubte, ha anat dirigit a Javier Lambán, però que denota la poca insistència i duresa amb què es refereix al president autonòmic. En aquesta mateixa línia, també ha compartit la seva aposta perquè l'Aragó no es desentengui de la candidatura conjunta, i ha demanat que Catalunya no vagi per lliure. "La millor fórmula és que sigui conjunta amb l'Aragó. Amb un esforç de diàleg es podran fer els Jocs", ha afirmat. Amb tot plegat, ell mateix ha compartit la seva voluntat de no contribuir a dinamitar la candidatura entre els dos territoris, per la qual cosa justifica la seva prudència.

El mateix Lambán ha comunicat per carta al COE avui que el seu executiu no assistirà divendres a la reunió convocada per donar llum verda a la proposta del comitè tècnic sobre el repartiment de les seus de la candidatura dels Jocs. El responsable del govern d'Aragó insisteix a la missiva que ha dirigit al president del comitè, Alejandro Blanco, que considera que el repartiment acordat no té un "equilibri just". D'altra banda, la portaveu del Govern català, Patrícia Plaja, ja va deixar clar dimarts que Catalunya no renunciarà als Jocs i, tot i evitar parlar d'una candidatura en solitari, va insistir que "la proposta està tancada i no es pot reobrir per una nova sortida de to i un nou estirabot del president d'Aragó". Avui mateix, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha informat que demà serà a Madrid per firmar l'acord tècnic amb el COE, encara que no hi sigui Lambán.

Relació amb Junts

Illa també s'ha referit a l'acord pel català firmat pels socialistes, els comuns, ERC i Junts la setmana passada i que reconeixia per primer cop la vehicularitat del castellà  a les escoles catalanes. Després que Junts se'n desmarqués ben aviat, Salvador Illa ha demanat seriositat i responsabilitat als de Carles Puigdemont. "Hem de ser una mica seriosos. Els acords s'han de respectar i portem mesos treballant en això", ha dit. Tot i les crítiques, s'ha mostrat disposat a fer un "esforç addicional" per atendre a les demandes de Junts i "fer-los sentir més còmodes amb l'acord". A més, també s'ha pronunciat sobre possibles pactes amb la formació de Puigdemont, i ha obert la porta a arribar a acords amb ells, com ja passa a l'ajuntament de Sabadall. "Nosaltres arribem a acords amb tothom que vulgui, fins i tot amb la CUP com passa a Sant Cugat i a Figueres. Sempre estem oberts a seure i discutir", ha afirmat.

Cansat amb Cambray

Finalment, Salvador Illa també ha aprofitat l'oportunitat per criticar el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, després de les nombroses vagues que s'han celebrat aquest mes en contra de la seva aposta per avançar el calendari escolar sense negociar-ho amb els professors i sindicats. Davant d'aquesta situació, el socialista ha insistit en la necessitat de dialogar amb els afectats, i l'ha demanat corregir la situació. Sobre com es posicionarà el PSC la setmana que ve de cara a una moció de la CUP que insta a reprovar Cambray, Illa no s'ha mullat i ha dit que encara ho han de decidir, però ha deixat anar un dard cap al conseller: "Reprovar no m'acaba d'agradar mai massa, però no ho vull descartar perquè hi ha un moment que has de dir prou".