Mateix missatge de sempre. El Govern de la Generalitat ha anunciat aquest dilluns la seva proposta per la consulta dels Jocs d'Hivern de 2030 i que pretén formular dues preguntes diferents el mateix dia: una a l'Alt Pirineu i l'Aran i l'altra al Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. Però això no ha estat suficient per aconseguir que els socialistes canviïn de retòrica: la consulta no és necessària i la candidatura ha de ser conjunta amb l'Aragó. La viceprimera secretària de l'Àrea d'Organització i Acció Electoral, Lluïsa Moret, ha deixat clar la perspectiva del PSC, i ha recordat que el seu grup ja va dir en el seu moment que aquesta interpel·lació a la ciutadania no està en el seu guió. "El Govern ha d'actuar i impulsar una candidatura conjunta", ha advertit.

En aquest sentit, s'ha limitat a remarcar la necessitat d'optar als Jocs d'Hivern amb l'Aragó, tot i que el president Javier Lambán s'hagi oposat a la proposta acordada amb el Comitè Olímpic Espanyol: "És una opció real pel país, volem que es facin els Jocs i no hi ha cap altra alternativa ni proposta. S'han de fer". D'altra banda, no ha avançat si els socialistes, un cop s'ha confirmat que existirà una consulta ciutadana, faran campanya a favor del sí en el territori afectat. "Com que no ens hem plantejat fer consultes fins ara, no ens hem plantejat fer una campanya", ha aclarit.

 

Dues preguntes el 24 de juliol

Dues consultes diferents, amb dues preguntes diferents el mateix dia: 24 de juliol. El Govern ja ha decidit com serà la consulta per la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern 2030 i aquest matí el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha signat el decret d'impuls de la convocatòria. Segons han explicat les conselleres Laura Vilagrà i Victòria Alsina, finalment han decidit una fórmula perquè, més enllà de l'Alt Pirineu i l'Aran, també puguin votar els tres territoris indirectament afectats, el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès, tot i que amb preguntes diferents.

La primera consulta, centrada en l'Alt Pirineu i l'Aran, portarà la següent pregunta: "El Govern de la Generalitat ha de presentar una candidatura de Jocs Olímpics i Paralímpics?", les respostes possibles seran sí o no s'ha de presentar, inclòs el verb. Amb encara dades no definitives, el Govern estima que en aquesta vegueria hi haurà unes 121 meses i estaran cridades a votar unes 55.0000 persones. La segona consulta, que se celebrarà el mateix dia, serà pels altres tres territoris. Així doncs, des del Ripollès, Solsonès i Berguedà, on està previst que votin unes 63.000 persones amb unes 137 meses, hauran de respondre la següent pregunta: "La seva comarca s'ha d'involucrar en el projecte de Jocs Olímpics i Paralímpics?", de nou la resposta serà sí o no s'ha d'involucrar, verb inclòs.

El nou PP de Feijóo

Lluïsa Moret també s'ha referit a la notícia del cap de setmana, que és l'ascens d'Alberto Núñez Feijóo com a nou president del Partit Popular. Després d'aquest anunci, la viceprimera secretària ha aprofitat per a interpel·lar-lo i enviar un desig: "Que aparegui el PP que necessitem". En aquesta línia, ha demanat que l'estratègia dels conservadors passi ara pel sentit d'Estat, per estar a l'altura de les circumstàncies i per donar suport a les mesures del Govern central "en aquests moments difícils". "Esperem que deixi enrere l'estil del PP de terra cremada i de confrontació permanent", ha dit, en un dard cap a l'anterior direcció de Pablo Casado.