"Aquí ja ho tenim bastant coll avall, que anem a eleccions". És la sensació generalitzada instal·lada ja fa dies a la seu del PSC. La proposta amb que Albert Rivera ha volgut sacsejar la recta final de negociacions -oferint l'abstenció a canvi de 155 i de desfer el pacte de govern a Navarra- ha arribat instants abans de l'habitual roda de premsa de cada dilluns del secretari d'organització dels socialistes, Salvador Illa. Una compareixença que sol ser puntual però que avui, i no és casual, s'ha retardat un quart d'hora. La d'Illa en nom del PSC ha estat la primera reacció socialista a l'oferta de Ciutadans. 

La resposta venia preparada i ha estat enrevessada. Segons els socialistes catalans, la proposta de Rivera "posa de manifest que no hi ha cap obstacle perquè PP i Cs bloquegin un govern de Pedro Sánchez". Això vol dir que les condicions són acceptables? Doncs malgrat la insistència dels periodistes a fer aquesta pregunta del dret i del revés, no hi ha hagut una resposta directa. Illa s'ha limitat a subratllar que "no hi ha cap pacet amb Bildu i el govern de Navarra és plenament constitucionalista" i que "el 155 és un article taxat, no d’aplicació discrecional" sinó a partir d'uns "supòsits que avui no es donen". Alhora també ha destacat que els socialsites sempre han deixat clar que no són partidaris d'augmentar impostos a les classes mitjanes. 

És a dir, els socialistes donen a entendre que les condicions que posa Cs no tenen sentit, però ho fan amb prudència, perquè amb les eleccions a la vista és determinant guanyar la batalla del relat. I això vol dir que no els pengin la llufa de ser els culpables de la repetició electoral. Lluny dels focus, fonts socialistes atribueixen el moviment de Rivera al seu nerviosisme, a una operació de maquillatge davant les crítiques rebudes, també al si del seu partit, per negar-se no només a afavorir la investidura, sinó fins i tot a reunir-se amb Pedro Sánchez.

Amb tot, Illa ha instat a "aprofitar fins l'últim moment per evitar una repetició electoral innecessària", alhora que ha constatat que "no hi ha cap altra alternativa possible". Per això ha fet una "apel·lació a tots els grups polítics a facilitar que aquest únic govern possible sigui investit". El desenllaç, aquest dimarts. 

Llargues al PP sobre la moció de censura

Des del PSC tampoc no s'han volgut mullar en relació a una altra propsota feta aquest dilluns, la del líder del PP català demanant a socialistes i Cs unir-se per una moció de censura contra Torra. 

Illa ha deixat clar que el seu partit considera que el Govern està esgotat i que cal que el president convoqui eleccions el més aviat possible, però ha descartat avalar l'aliança amb la dreta. De fet, és que els números no surten. Calculadora en mà, Cs, PSC i PP no tenen majoria per fer fora el Govern.