El PSC i el PP volen que s'activi en el ple de la setmana que ve el rellotge dels dos mesos fins a la convocatòria automàtica d'eleccions. Els socialistes van registrar la seva proposta aquest dijous, i va més enllà, demanant l'aixecament del 155 un cop es formi Govern. Els populars ho faran al llarg d'aquest divendres, i se centrarà específicament en l'inici del còmput fins a la dissolució de la cambra.

Al seu darrer informe, els lletrats van deixar en mans del president del Parlament, Roger Torrent, però també dels grups parlamentaris, la possibilitat de fer un "acte equivalent" a una investidura fallida per posar en marxa els terminis, ara congelats per la impugnació del Govern espanyol al Tribunal Constitucional.

La proposta de resolució socialista estableix que “el Parlament de Catalunya considera obert el termini de dos mesos” establert a la llei de la Presidència, “finit el qual, si no s’ha procedit a investir un president o presidenta de la Generalitat, s’haurà de procedir a convocar noves eleccions”.

 

La del PP se centra exclusivament en els dos mesos. “Si aquest ple té algun sentit, alguna raó de ser, és precisament perquè el Parlament es pronunciï en relació amb l’inici del còmput dels dos mesos”, ha defensat el seu portaveu parlamentari Santi Rodríguez en roda de premsa.

PSC: més enllà

Els socialistes també volen que la cambra manifesti la necessitat d’investir “al més aviat possible” un president del Govern “que pugui exercir legalment i plena les seves funcions i sigui capaç de formar un govern estable” que respecti el marc legal.

Els socialistes entenen que la formació d’aquest Govern “ha de suposar l’aixecament” de l’aplicació de l’article 155. La proposta de resolució també expressa la necessitat de “normalitzar les relacions institucionals entre el Govern de la Generalitat i el Govern d’Espanya”, a través del diàleg i la negociació. També planteja el rebuig a “qualsevol imposició o proposta unilateral o il·legal”.