Que el PSC va arribar a estar a favor que Catalunya exercís el seu dret a l'autodeterminació ho sap tothom. Ara bé, sempre hi ha qui ho intenta maquillar o, fins i tot, tergiversar. En aquesta campanya per les eleccions del 14-F qui ho ha fet ha estat el mateix candidat, Salvador Illa, que en una entrevista a Els Matins de TV3 ha deixat anar una excusa bastant inversemblant.

Illa ha defensat que portaven el dret a decidir al programa "quan ens pensàvem que era un plantejament honest per veure què passava a Catalunya". "No com un primer pas per acabar proclamant la independència unilateralment", s'ha afanyat a aclarir. "Quan ens vam adonar d'això vam dir ràpidament que aquest no era el camí que volíem nosaltres", ha afegit.

El cas, però, és que aquestes explicacions, a més de ser inversemblants, queden desmentides per la mateixa hemeroteca. Ha estat el candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, qui ha penjat un vídeo on es veu, precisament, el vicepresident econòmic proposat per Illa, Maurici Lucena, desmentint l'Illa de l'actualitat en una roda de premsa des del Parlament quan era diputat del PSC.

Què deia el seu vicepresident econòmic?

"El PSC recolza inequívocament la celebració d'una consulta o referèndum que materialitzi el legítim dret a decidir que pensem que té Catalunya per decidir el seu futur polític i col·lectiu. I això vol dir que voldríem que se celebrés una consulta o referèndum que tingués una pregunta clara de l'estil de: volen els catalans independitzar-se d'Espanya?", va dir. Però la cosa no acaba aquí.

"I, a més, aquesta pregunta, a part de ser tan clara, fos vinculant per a les dues parts, és a dir, per a la resta d'Espanya i per a Catalunya. De manera que quan es produís la consulta o el referèndum, en funció de l'opció que sortís, les dues parts es quedessin compromeses a respectar la voluntat de Catalunya. Aquesta és l'opció que inequívocament recolza el PSC", va reivindicar.

En aquella legislatura en què Lucena reivindicava el dret a decidir com a posició oficial del partit, Illa ja formava part d'aquest: era coordinador del grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Barcelona. Evidentment i com deixa clar Lucena, l'objectiu era saber si Catalunya volia esdevenir un Estat independent.

Com és obvi, Carrizosa ha aprofitat l'hemeroteca per qüestionar el sentit espanyolista de la candidatura d'Illa: "Quina casualitat, igual que ERC. Aquest diumenge sortim a votar en massa i concentrem el vot en Ciutadans per evitar que el malson d'un tripartit es repeteixi".