El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha ratificat el que ja va dir aquest diumenge la diputada i negociadora de Junts Elsa Artadi: "Junts no ha dit mai que regalarà els vots per a la investidura". Sànchez ha ofert una entrevista a Catalunya Ràdio, des de la presó de Lledoners, on ha deixat clar que Junts segueix apostant per un acord amb ERC en què ells també formin part del Govern.

Sànchez ha fet aquestes declaracions minuts després que el vicepresident del Govern en funcions de president, Pere Aragonès, digués que no renuncia a tenir el suport dels 32 diputats de Junts per ser investit president de la Generalitat. En una entrevista a Els Matins de TV3, ha dit que el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, es va comprometre "en públic i en privat" a facilitar la investidura per no anar a eleccions. "Si posen nous condicionants, que ho expliquin", ha afegit. Aragonès també ha dit que ha parlat amb Carles Puigdemont i que el president li ha dit que la interlocució ha de ser amb Jordi Sànchez. 

El secretari general de Junts ha urgit aquest dilluns el candidat d'ERC a la presidència a "reconduir" la negociació, per fer possible un nou Govern de coalició, i ha descartat regalar-li vots per permetre la seva investidura abans del 26 de maig.

Una decisió "inaudita"

Sànchez ha qualificat d'"inaudita" la decisió d'ERC de donar per liquidades les opcions d'acord amb JxCat: "No és raonable que, quan falten 16 dies per arribar a la data límit, hi hagi un cop de volant tan brusc, que posa claríssimament en risc tota la feina feta fins ara".

Sànchez s'ha ofert a reunir-se amb Aragonès, a la presó de Lledoners (Bages) o fora d'aquesta —per a la qual cosa hauria de demanar un permís penitenciari-, per reprendre així les negociacions. 

Repetició electoral?

El líder de Junts ha avisat aquest dilluns a ERC del risc de situar les negociacions en un punt que pot portar a una repetició electoral. "Pretendre que hi hagi una investidura de tràmit amb l'argument que no ens hem posat d'acord és portar al límit una voluntat negociadora i situar-se, si no hi ha rectificació, als peus d'un abisme que ens pot portar a un accident autoprovocat i a unes noves eleccions", ha sostingut durant l'entrevista.

 

Foto principal: El secretari general de Junts, Jordi Sànchez / Sergi Alcàzar