Si el PP segueix governant, el sistema de pensions públic s’acabarà el 2018. Aquest és l’espantall que ha tret avui al matí Meritxell Batet davant d’uns 200 sindicalistes a la seu de la UGT a Barcelona. Segons ha explicat, el PSOE va deixar el fons de reserva de la Societat Social amb 67.000M€ i avui s'ha reduït “a menys de la meitat”.

La socialista ha avisat que el proper mes de juliol el Govern central té previst treure 17M€ més d’aquest fons per fer front a la paga extra dels pensionistes. “Si el PP segueix a aquest ritme de saqueig, el fons de reserva quedarà eixut el 2018, cosa que comportarà la fi del sistema de pensions", ha previst.

Batet ha descrit el dret a unes pensions dignes com una “qüestió de justícia” per tota aquella gent que s’ha passat la vida treballant i que, actualment, representen el “suport principal de moltes famílies” sense altres ingressos.

La proposta dels socialistes per mantenir aquest sistema és la implantació d’un impost temporal de solidaritat que gravi les grans fortunes, inspirat en el model francès. Aposten per una redistribució de la riquesa “de manera justa”, el blindatge del sistema de benestar i la creació d’un pla de xoc que asseguri una renda vital mínima.

Meritxell Batet i Camil Ros, conversant abans de començar l'acte / Maria Macià

Referèndum no, pensions sí

La candidata del PSC ha convidat Unidos Podemos que deixi de parlar de referèndums “que no proposen res i no resolen res” i comenci a parlar de pensions, sanitat, educació o beques. “Nosaltres som els únics que parlem d’això”, ha reivindicat Batet.

La lluita contra la desigualtat serà el principal objectiu del govern del PSOE, ha assegurat. Per guanyar aquesta batalla, el partit defensa la derogació de la reforma laboral per acabar amb els llocs de treball precaris i retornar a la negociació col·lectiva com a principal eina que permet als treballadors posar-se al mateix nivell que els empresaris.

Camil Ros, secretari general de la UGT a Catalunya, ha fet costat a Batet, assenyalant el PP com el vertader “perill” del sistema de pensions. Aquesta paga després de la jubilació és un “dret vital de les persones” i, per això, ha reclamat un sistema de pensions dignes.