Els socialistes estan indignats amb Quim Torra. I ho ha verbalitzat amb una contundència aclaparadora el seu secretari d'organització durant una roda de premsa per valorar el nou mapa de poder local a Catalunya. "No és acceptable que el president de la generalitat divideixi els catalans", ha afirmat Salvador Illa, que ha emplaçat "el president Torra a que s’atingui al seu rol institucional i sigui el president de tots els catalans, es comporta més com un hooligan que com a president de Catalunya". 

Torra ha estat molt crític amb els pactes a determinats ajuntaments, començant per l'aliança dels comuns amb el PSC -i la connivència de Valls- per apartar els independentistes de l'alcaldia de Barcelona, però seguint per Santa Coloma de Farners, el seu poble, on JxCat havia signat un pacte amb els socialistes que el president va obligar a desfer forçant el seu partit a entendre's amb ERC. Els socialistes denuncien que "no pot negar la legitimitat a certs pactes, no hi ha catalans de primera ni de segona, no hi ha bons i dolents".

 

És més, per al PSC aquestes "desafortunades paraules no ajuden" i poden haver "esperonat determinades mostres d'intolerància", en referència a la concentració que va viure's dissabte a Plaça Sant Jaume, però també al ple de Santa Coloma de Farners, on la germana de Torra va arribar a despenjar el quadre del president. "Ell i la seva família havien de tenir una actitud adequada", ha criticat Illa. 

Sobre la política de pactes arreu del territori, des de la direcció socialista asseguren que no hi ha hagut cap consigna i que s'ha donat llibertat per pactar en funció de l'interès local. El PSC ha passat de tenir 123 alcaldies a 89, però el pes dels municipis on ostenta el poder és major. Governa a 16 de les 23 ciutats de més de 50.000 habitants. Per cert, en 40 municipis els socialistes governen amb ERC o Junts per Catalunya