Per poder gaudir dels seus “drets”, el president Carles Puigdemont ha de complir els seus “deures”. Així ho ha assegurat aquest dilluns el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, després que el líder de JxCat hagi demanat al Govern l'oficina i els recursos que li corresponen com a expresident, però no la retribució. “Qui no compleix els seus deures de comparèixer davant la justícia i fer front a les seves responsabilitats, està en fals per exigir els seus drets”, ha dit.

Per altra banda, sobre la reunió que tindrà lloc dilluns que ve entre els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez, el dirigent socialista ha instat el cap de l’executiu català a “estar a l’altura del nou temps que s’obre”. Ha reclamat dues coses: que les reunions tinguin continuïtat i l’activació dels mecanismes bilaterals per normalitzar les relacions entre les dues administracions.

Descartar unilateralitat

“Emplacem el president Torra a tenir l’altura de mires necessària i comportar-se com el president de tots els catalans”, ha afirmat Salvador Illa, que li ha demanat que “respecti el marc legal vigent”. La unilateralitat, ha advertit, només ha portat "caos i retrocessos".

En aquest mateix sentit s’ha referit a la ponència política d’ERC aprovada aquest diumenge, que prioritza la negociació però no descarta una nova DUI. “El nostre marc legal permet defensar tots els projectes polítics, però no permet cap plantejament unilateral”, ha advertit. “Haurien de ser molt explícits a l’hora de descartar qualsevol plantejament unilateral”, ha afegit.

Jocs Mediterranis

Finalment, Salvador Illa ha valorat positivament els Jocs Mediterranis de Tarragona, i ha lamentat que “sembla que alguns han estat més interessats en què fracassés que en subratllar les moltes coses positives”. Ha sostingut que a qui li "passarà factura" no serà a l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros, sinó als qui s'hi han oposat.

El secretari d'organització també ha aplaudit la política migratòria del govern espanyol, subratllant l’arribada aquest dimecres de dos vaixells al port de Barcelona.