Nova discrepància entre els socis del govern espanyol, un cop més, per Catalunya. Com en anteriors ocasions, la visita del rei Felip VI a la planta de Seat a Martorell (Baix Llobregat) ha generat indignació entre l'independentisme i la plantada del Govern, fet que ha provocat crítiques per part del PSOE i el PSC però el suport incòmode dels comuns.

Una de les dirigents socialistes en carregar contra l'Executiu en funcions que lidera Pere Aragonès ha estat la ministra de Defensa, Margarita Robles. Ha acusat el Govern de no saber estar "a l'altura de les circumstàncies". "Pretén potenciar l'economia de Catalunya i de tot Espanya i, per tant, una vegada més, no han sabut estar a l'altura de les circumstàncies", ha dit.

És per aquest motiu que la ministra ha afirmat que no pot "compartir en absolut" l'actuació de l'Executiu, ja que, ha insistit, "el que importa sempre són els ciutadans", que mereixen que "hi hagi un major desenvolupament econòmic que generi riquesa i llocs de treball".

El candidat del PSC a la presidència, Salvador Illa, també ha carregat contra Aragonès per no assistir-hi. "Que Volkswagen Group, la Moncloa i Iberdrola uneixin esforços per produir cotxes elèctrics a la planta de Seat de Martorell és una injecció d’energia per a l’economia catalana", ha celebrat.

Per part del PSC, el diputat al Congrés José Zaragoza ha anat un pas més enllà, com acostuma fer, i ha assegurat que la manifestació convocada per l'Assemblea, Òmnium i els CDR és "en contra dels treballadors de Seat" i contra el monarca espanyol.

En aquest sentit, el parlamentari socialista ha reflexionat que la protesta "la poden fer en qualsevol altre lloc i qualsevol altre moment", i ha acusat els impulsors de la manifestació de posar en risc les inversions a la planta automobilística, cosa que veu una irresponsabilitat.

Els comuns, incòmodes

Qui no ha dit res han estat els comuns. Conscients dels equilibris que es requereixen per proclamar-se republicans i a l'hora ser en el govern espanyol, l'espai que lidera Jéssica Albiach ha optat per mantenir el silenci i omplir el timeline de les seves xarxes socials amb la promoció del 8-M, aprofitant la seva proximitat. L'únic pronunciament, tímid, l'ha fet la mateixa Albiach en una entrevista a TVE on ha assegurat que entenia la plantada d'Aragonès pels casos de corrupció que envolten la monarquia.

El cert és que la visita del Rei a Catalunya és molt incòmoda per a la formació morada. Per una banda no poden criticar el Govern per no rebre'l per la seva condició de republicans, però per l'altre tampoc poden manifestar-s'hi en contra -com fa l'independentisme- per la presència del mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a l'acte.