Felip VI ha visitat Catalunya dues vegades durant l'últim any, des que va esclatar la pandèmia del coronavirus. I va anar com va anar. El passat juliol, en el marc d'un tour per totes les comunitats després de la primera onada, va trepitjar el monestir de Poblet. Inicialment també havia de visitar Barcelona, però el programa va acabar decaient davant les protestes que es preparaven. Sí que va visitar la capital catalana el passat octubre, per presidir al costat del president Pedro Sánchez el lliurament de premis de la primera edició del Barcelona New Economy Week. Ho va haver de fer enmig de protestes i amb un important dispositiu dels Mossos d'Esquadra. Avui no serà una excepció: al monarca l'esperarà el moviment civil independentista.

Avui tant Felip VI com Pedro Sánchez tornen a trepitjar Catalunya. Ho faran per visitar la planta de SEAT a Martorell. La visita havia de tenir lloc el passat desembre, però la quarantena del president espanyol, per haver estat en contacte amb el positiu Emmanuel Macron, va obligar a ajornar-ho a l'agenda. Un cop més, no hi assistirà cap representant del Govern de la Generalitat. Nova plantada al monarca espanyol per expressar el seu rebuig a la institució.

El context en què arriba aquesta visita és explosiu per a la monarquia, més enllà de les eleccions catalanes. L'ona expansiva arriba des dels Emirats Àrabs Units, on es troba fugit el rei emèrit des del passat agost. Els escàndols van esclatant dia rere dia. Joan Carles ja ha realitzat dues regularitzacions fiscals, de diners prèviament defraudats a l'Agència Tributària, que no havia obert cap expedient contra ell malgrat les nombroses informacions públiques. L'última regularització, de fins a 4,4 milions d'euros pels viatges i serveis rebuts de la Fundació Zagatka, del seu cosí llunyà Álvaro de Orleans. Està en el focus de la Fiscalia de Ginebra i probablement també estarà aviat en el de la Fiscalia del Tribunal Suprem.

Si això fos poc, les germanes de Felip VI, les infantes Cristina i Elena, també han fet gala dels seus privilegis. Segons revelava dimarts el diari El Confidencial, van aprofitar una visita al seu pare, a Abu Dhabi, per vacunar-se abans d'hora. Si s'haguessin esperat a Espanya, probablement haurien hagut d'esperar alguns mesos més abans d'immunitzar-se. Les infantes van haver de fer un breu comunicat, que no les deixava en gaire millor posició: "Se'ns en va oferir la possibilitat, a la qual vam accedir. En cas de no ser per aquesta circumstància, hauríem accedit al torn de vacunació a Espanya, quan ens hagués correspost". Va deixar més dubtes que altra cosa, després que l'ambaixada dels Emirats Àrabs digués que només vacunen nacionals i que pagar per les vacunes és il·legal.

L'única resposta ha vingut de part de l'independentisme i el sobiranisme al Congrés dels Diputats, a la qual s'hi ha acabat sumant Unidas Podemos. Tots aquests grups van registrar ahir una doble petició de compareixença, tant de Felip VI com de Pedro Sánchez, per donar explicacions dels escàndols continuats de la casa reial. Com és habitual ja, ha estat el PSOE qui ha corregut a rebaixar les expectatives, assegurant que això no és legal. Un cop més, els socialistes uniran els seus vots al PP i l'extrema dreta de Vox per frenar la iniciativa a la Mesa dimarts que ve. El mateix faran amb la setena comissió d'investigació registrada sobre la monarquia.

Amb tot aquest context, en plenes protestes per la llibertat d'expressió i amb la Fiscalia que no atura la persecució independentista, el Rei arriba avui a Catalunya. Entitats com Òmnium Cultural, l'Assemblea Nacional Catalana i els CDR han convocat aquest matí al voltant del complex de SEAT a Martorell per cridar que "Catalunya no té rei".