Dos dies més tard que Jaume Collboni fos investit alcalde de Barcelona amb els vots de comuns i PP, ERC ha decidit respondre a aquest "pacte d'estat" contra l'independentisme enviant Ernest Maragall com a número 2 a les llistes del Senat. Segons ha explicat Oriol Junqueras en una roda de premsa, amb aquest canvi a les llistes del partit el que es pretén és tenir "l'oportunitat de corregir el que l'Estat vol imposar". Per la seva part, Maragall ha defensat que la seva intenció amb aquesta candidatura d'última hora al Senat, el límit és aquest mateix dilluns, és "anar a mirar als ulls l'Estat allà on s'expressa amb tota la potència institucional", i poder denunciar els darrers fets que han evitat un alcalde independentista a la capital de Catalunya. "Vaig a Madrid a recuperar la clau que Sumar ha pres a Barcelona", ha insistit Maragall, que hores abans ja havia donat les culpes a Colau d'haver "abandonat Barcelona per entregar-la a Madrid". 

Junqueras crida a votar ERC com a únic partit que no pacta amb la dreta

"Dissabte vam constatar que quan Catalunya i Barcelona voten, l'Estat veta. Estem davant una operació de les clavegueres de l'Estat i de l'Estat mateix amb totes les seves estructures de poder", ha denunciat Junqueras sobre l'alcaldia de Collboni, assegurant que tots els partits que hi van participar, inclosos Sumar i els comuns "són eines al servei d'un Estat i dels seus interessos". El president d'ERC ha lamentat que aquesta no és la primera vegada que succeeix quelcom així, recordant la investidura de Colau el 2019, tot i que ara s'ha canviat "l'extrema dreta xenòfoba" de Manuel Valls per la "dreta extrema del PP".

Amb la mirada posada en les eleccions generals del 23-J, Junqueras ha advertit que el que es va viure dissabte a Barcelona demostra que "Sumar i els comuns també estan disposats a pactar amb el PP", mentre que l'únic partit que garanteix que mai pactarà amb el PP, ni amb Vox ni tampoc amb la ultradreta independentista, en referència a Ripoll, és ERC. "Tots aquells que no vulguin que l'Estat quedi sempre en mans del PP, a través de vots directes o indirectes, té una opció, que és votar ERC". 

Combinar el càrrec de regidor amb el de senador 

Per la seva part, Ernest Maragall assegura que no tindrà cap problema amb compaginar els càrrecs de senador, en cas que sortís escollit i el de regidor a l'ajuntament i president del grup municipal dels republicans, tot recordant que en el passat mandat va poder combinar ser regidor amb diputat al Parlament. A més, ha deixat clar que tot i la patacada electoral del partit el 28-M, passant de primera a quarta força, no abandonarà l'Ajuntament: "El que m'obliga és el compromís que he pres amb la ciutadania i mantindré en tot cas", ha aclarit. Maragall ha desitjat també que "tant de bo" es pugui plantejar el fet d'haver de combinar els dos càrrecs després del 23-J, ja que "això voldrà dir que la nostra aspiració s'ha complert". "Tindré un magnífic problema", ha conclòs. Qui fins ara era el número 2 de la candidatura d'ERC al Senat per Barcelona, Robert Mashi, serà el primer suplent de Margall. 

Junqueras descarta donar suport al PSC a la Diputació 

Després de la investidura de Jaume Collboni, i de la resta d'alcaldes del país, aquest dissabte, el gran dubte ara és com quedarà la Diputació de Barcelona. Des del 2019, la presidenta és la socialista Núria Marín, després d'un pacte amb Junts, i ara Oriol Junqueras ha reclamat que aquest no es repeteixi. "No votarem una presidenta socialista a aquest organisme", ha insistit el líder del partit, tot demanant a Junts que tampoc ho possibilitin. Tant ell com Maragall han celebrat la bona sintonia entre els dos partits a Barcelona, que no es va poder acabar traduint amb l'alcaldia, però Junqueras ha advertit que això no és incompatible amb demanar "que no regalin la Diputació" i tampoc amb reclamar un acord programàtic dels independentistes de cara a les eleccions del 23-J.