Torna el curs escolar, però també el polític. Passada la Diada, a l'horitzó s'hi divisa un setembre hiperactiu. En dues setmanes, el Debat de Política General al Parlament, que coincidirà amb el judici per desobediència contra el president Quim Torra. Dies després arribarà la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes del procés i totes les conseqüències que se'n derivaran. El PSC arrenca temporada collant el Govern: refreda l'oferta de pactar-hi els pressupostos i redobla la pressió de l'exigència d'eleccions. 

Els socialistes catalans han reunit el grup parlamentari aquest dijous per definir les línies mestres del seu pla d'acció. El principal, posar de manifest que l'executiu de JxCat i ERC està fracassat i exhaurit i prendre'n el relleu. És a dir, forçar eleccions per aconseguir tornar a governar Catalunya presentant-se com l'alternativa moderada entre l'independentisme i la dreta Cs-PP. 

"No tenim esperança en que el president Torra canviï les seves prioritats, no esperem un canvi de rumb", ha exposat la portaveu socialista Eva Granados, que ha estat l'encarregada de posar aigua al vi a l'oferta que abans de vacances va fer Miquel Iceta a Torra per negociar pressupostos. "Torra diu que els pressupostos són un instrument per fer efectiva la independència", per tant, "no pot comptar amb el PSC, si la prioritat és la independència, el lògic és que els pressupostos siguin aprovats pels independentistes", ha dit, tot recordant que amb la CUP, JxCat i ERC sumen majoria. 

El PSC lamenta que encara no han rebut cap document concret en relació als comptes. S'han reunit amb el departament d'Economia una vegada, però asseguren que no se'ls va lliurar "cap informació". Alhora, els d'Iceta subratllen la urgència que Catalunya pugui dotar-se d'uns nous pressupostos, tenint en compte que fa tres anys que no se n'aproven i que el país funciona amb pròrrogues des de 2016.

Autodeterminació i 155

Durant la seva compareixença davant dels mitjans, la portaveu Eva Granados ha intentat explicar-se en relació a la polèmica que han generat unes declaraciones seves a Catalunya Ràdio en les quals afirmava que "no ha de ser la ciutadania qui dirimeixi una qüestió tant important com l'autodeterminació". En aquest sentit, ha aclarit que "els polítics" hi són "per solucionar problemes i no per crear-ne de nous" i que el PSC té clar que calen "majories i acords amplis al Parlament que puguin ser votats per la ciutadania". 

Sobre la manifestació de la Diada, Granados ha reconegut que va ser "un èxit", com ho ha estat "una any darrere un altre" des de 2012. Ara bé, també ha destacat que "hi va haver menys persones", una mostra més, per al PSC, de la "fatiga" que viu l'independentisme. I referint-se encara a l'Onze de Setembre, ha convidat el Govern Torra a demostrar la voluntat de diàleg "recuperant la Diada per al conjunt dels catalans". 

Sobre l'eterna proposta de Ciutadans d'aplicar el 155 a les institucions catalanes, els socialistes tenen clar que "no es donen les condicions" i que els de Rivera "només estan intentant alimentar el conflicte, perquè ells viuen en aquest conflicte".