El gir pragmàtic que ha imprès Esquerra Republicana des del 27 d'octubre de 2017 sembla que els dóna resultats. Segons l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), si avui hi hagués eleccions al Parlament, els d'Oriol Junqueras guanyarien amb entre 38/40 escons, fins a 8 més dels que tenen actualment (32). L'altra notícia és que l'independentisme conservaria la majoria absoluta. 

Ciutadans, que ara mateix és al primera força a la Cambra catalana (36) conseqüència de les eleccions del 21-D de 2017, acusaria la fugida a Madrid d'Inés Arrimadas i cauria fins al quart lloc, amb 23/24 escons, just per darrera de Junts per Catalunya, que baixaria a 25/27 (ara en té 34), i del PSC, que pujaria a 25 (ara,17). JxCat i els socialistes es disputarien ser segons. Els comuns pujarien a 11/12 (ara, 8). La CUP també milloraria, amb 6/7 (actualment, 4) i el PP mantindria la tendència a la baixa i passaria de 4 a 3. 

 

La projecció del centre d'anàlisi electoral de la Generalitat pronostica que els partits independentistes conservarien la majoria independentista al Parlament, fixada en els 68 escons. En el pitjor dels casos, la suma d'ERC, JxCat i la CUP n'obtindria 69, en el millor, 74. El partit de Junqueras creix de manera inversament proporcional al que es desinfla la formació de Puigdemont i la CUP millora. Ara bé, si canviem d'eix, també assolirien la majoria els partits d'esquerres: la suma d'ERC, el PSC i els comuns se situaria entre 74 i 77 escons.

Junqueras, el líder més ben valorat

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, que està en presó preventiva des de fa gairebé dos anys, és el líder més ben valorat amb un 6,26. En segona posició se situa el portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, amb un 5,25 i per darrere hi ha un empat entre Marta Rovira (ERC) i Carles Riera (CUP) amb un 5,10.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet (PSC) i la líder dels comuns al Parlament, Jèssica Albiach, empaten al quart lloc, amb un 4,66, seguides del líder socialista, Miquel Iceta, amb un 4,33. Els presidents Carles Puigdemont, a l'exili, i Quim Torra obtenen un 4,31 i un 4,15.

Els líders pitjor valorats són Carlos Carrizosa de Cs (1,83); Alejandro Fernández del PP català amb un 2,15 i Inés Arrimadas, de Cs, amb un 2,28.