El PSC insta el Govern a prioritzar les polítiques socials. Així ho ha fet en el debat sobre la “convivència” impulsat per Ciutadans, durant el qual el diputat Ramon Espadaler ha advertit que “aquests temes no poden esperar a l’adveniment de la República”. Els socialistes han centrat gran part de la seva intervenció a lamentar que l’independentisme ha tractat l’agenda social com un “tema menor”, però també de “retroalimentar-se permanentment” amb Cs.

En aquest sentit, Ramon Espadaler ha criticat que, per a JxCat i ERC, “les polítiques socials són en certa manera temes secundaris, prioritats menors”. Ha recordat les paraules del president Quim Torra després de la reunió amb el president espanyol Pedro Sánchez, sobre que el 90% del contingut de la trobada havia girat al voltant del dret a l’autodeterminació.

“Per a vostès, l’única alternativa perfecta és la República, a la qual subordinen tota la resta”, ha assegurat el diputat del PSC, que ha instat els dirigents independentista a “tenir el coratge de dir als ciutadans que allò tan fàcil i meravellós no és possible”. És en aquest punt que ha advertit que “no podem esperar a l’adveniment de la República”.

Per altra banda, també ha retret a la majoria independentista que, quan han legislat en aquesta matèria, ho hagin fet perseguint el conflicte de competències. Ha posat com a exemple que, de la partida de 10 milions d’euros per a la pobresa energètica, només se n’han executat 6,4 millones. “Vol dir que no és la seva prioritat”, ha assenyalat.

El dirigent d’Units per Avançar ha reclamat al Govern que assisteixi als òrgans multilaterals amb les altres comunitats autònomes. “El Govern no pot estar absent de taules on es parla dels nostres recursos”, ha dit. Per això ha reclamat “anar a tots els fòrums” on es tractin aquests aspectes.

Espadaler ha tractat de situar-se entre dos blocs, i també ha lamentat que Ciutadans que no admeti algunes “veritats dramàtiques” de l’independentisme, com la presó “desmesurada i desproporcionada” dels dirigents independentistes.