La negativa del PSC a sumar-se al Pacte Nacional pel Referèndum està provocant una resposta creixent als ajuntaments. I els grinyols no es limiten només a la política municipal. Fa dues setmanes, l’Ajuntament de Granollers, amb majoria absoluta de la formació socialista, es va adherir al Pacte amb el vot dels regidors del PSC, entre els quals el portaveu del grup, Jordi Terrades, que és també diputat al Parlament i membre de l’executiva del partit que encapçala Miquel Iceta.

Durant el ple del consistori, Terrades va voler explicar el suport al Pacte com un vot a favor d'un referèndum acordat amb l’Estat i que tingui reconeixement internacional. Aquest, però, no és el mateix posicionament que defensa la direcció nacional.

De fet, quan van començar a aparèixer les primeres esquerdes en el 'no' socialista al manifest pel referèndum, el secretari d’organització, Salvador Illa, va insistir que el PSC no se sumaria al Pacte perquè no vol un “referèndum il·legal” sobre la independència. Illa va circumscriure el suport dels socialistes exclusivament a un referèndum sobre un acord per reformar la Constitució.

Un dels primers consistoris socialistes a adherir-se al Pacte va ser l’Ajuntament de Sant Just, governat per Josep Perpinyà, que és també president del consell comarcal del Baix Llobregat.

Aquest dilluns, els socialistes van votar a favor del manifest a l'Ajuntament de Vilanova i La Geltrú. Aquest és un consistori especialment emblemàtic atès que l'encapçala la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras. Abans que Lloveras hi governava, sota les sigles del PSC, Joan Ignasi Elena, que actualment encapçala la comissió executiva del Pacte Nacional pel Referèndum.

Suport al manifest o abstenció

Les discrepàncies amb el 'no' del PSC a la proposta del referèndum acordat, ja sigui en forma d'un 'sí' o una abstenció al manifest, s'han anat repetint a mida que aquesta proposta s'ha anat sotmetent a la consideració dels consistoris.

A Olesa del Montserrat, com a Granollers, es va registrar el vot a favor del PSC. Al consistori de Terrassa, governat pel socialista Jordi Ballart, el Manifest va prosperar amb l’abstenció del PSC. Els socialistes s’han limitat també a l’abstenció en consistoris com Reus, Sant Cugat, La Garriga, Martorelles, Palau Solità i Plegamans...

A aquests posicionaments sobre el referèndum s'hi afegeix el vot dels regidors socialistes de l'ajuntament de Girona a favor d'una moció en suport de l'expresident Artur Mas i en contra de la sentència que l'inhabilita pel 9-N.