El PSC no ha confirmat si anirà a la manifestació que Somescola ha convocat per al proper 18 de desembre en defensa de la immersió lingüística. En una roda de premsa celebrada al Parlament aquest divendres, la portaveu dels socialistes, Alícia Romero, ha reiterat la posició del seu partit a favor de "revisar el model" i "adaptar-lo a cada realitat" i ha acusat l'independentisme i la dreta espanyolista d'"instrumentalitzar les llengües" i "retroalimentar-se en el frontisme".

"Defensar el català no és anar en contra del castellà i defensar el castellà no és anar en contra del català. Crec que aquesta hauria de ser la línia de tots i hauríem de ser capaços de fer un debat serè perquè estem parlant d'infants i famílies", ha reivindicat Romero.

 

Preguntada sobre la presència del PSC a la manifestació, Romero no ha confirmat la participació del partit i ha al·legat que aquell cap de setmana, el del 18 i 19 de desembre, els socialistes celebren el congrés que ha de formalitzar el relleu en el lideratge de Miquel Iceta a Salvador Illa

En qualsevol cas, Romero ha insistit que el PSC "sempre ha deixat molt clar què pensa d'aquest tema" i ha fet una crida a adaptar el model d'immersió en cada centre perquè, segons ha dit, no és el mateix una escola d'un poble de la Catalunya rural que una de Santa Coloma de Gramenet. Això sí, la portaveu del PSC també ha instat a complir la sentència del Tribunal Suprem que imposa un 25% de castellà a les aules i ha assegurat que "la comunitat educativa és sensata i aplicarà la sentència de la millor manera possible".

Esmenes als pressupostos i renovació de càrrecs

Pel que fa a les esmenes als pressupostos, Romero ha explicat que n'han presentat 327 i ha exposat que aquestes se centren en els àmbits de la salut, la recuperació econòmica, la seguretat i. la justícia, el suport a municipis i la igualtat d'oportunitats. La dirigent del PSC s'ha mostrat escèptica amb la possibilitat que puguin negociar-ne alguna amb el Govern "perquè el president Aragonès ja ha dit que no vol parlar amb el PSC". "Bé, per algunes coses sí que vol", ha dit en referència a la renovació de càrrecs.

Precisament, sobre aquest tema, Romero ha insistit en mantenir la discreció i la prudència perquè les negociacions arribin a bon port però ha deixat clar que el seu partit vol arribar a un acord per tot el bloc i no només per alguns elements com podrien ser la CCMA i el CAC.

També ha anunciat que la seva formació obrirà una ronda de consultes amb la resta de partits per explorar una reforma del reglament que permeti traspassar recursos dels pressupostos d'un Departament a un altre i ha blasmat el Govern per "aprovar per la porta del darrera" la rebaixa de l'IRPF a les rendes més baixes fent-ho a la llei d'acompanyament. Per a la portaveu del PSC caldria fer una reflexió i debat de tota la fiscalitat al Parlament i consensuat amb els sectors implicats.

 

Imatge principal: la portaveu del PSC, Alícia Romero, en una roda de premsa al Parlament / Foto: Europa Press