El PSC, ERC i Junts han celebrat aquest dimecres a la tarda la primera reunió a tres bandes per tal de renovar 112 càrrecs caducats que depenen del Parlament com ho són el Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes, el Consell de Garanties Estatutàries, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) o el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), entre d'altres.

Fonts coneixedores de la reunió han explicat que els tres grups han mantingut un to cordial i una bona actitud, i s'han emplaçat a seguir parlant. La trobada s'ha celebrat al Parlament, aprofitant que avui era dia de ple i hi han participat Alícia Romero i Raúl Moreno per part del PSC-Units; Josep Maria Jové i Marta Vilalta per part d'ERC; i Albert Batet i Mònica Sales en representació de Junts. Tanmateix, no han volgut entrar en detalls sobre si s'està avançant o no per tal que les negociacions arribin a bon port.

La mateixa Romero va sol·licitar la reunió públicament al·legant que avui i demà eren bons dies per reunir-se atès que els tres grups serien presents a la Cambra catalana. Els socialistes han reiterat en diverses ocasions que l'acord ha d'arribar abans d'acabar l'any -l'últim ple és el 23 de desembre- perquè així es va aprovar en una proposta de resolució del mateix Parlament.

I tot i que la voluntat és compartir-ho amb la resta de grups parlamentaris, la portaveu dels socialistes també va manifestar dilluns que considerava que la renovació l'havien d'"abanderar" els grups majoritaris a la cambra: PSC, ERC i Junts perquè sinó, va dir, seria gairebé impossible tirar endavant qualsevol tipus d'acord.

Diferències substancials

Des del PSC sempre s'ha dit que la renovació ha d'anar acompanyada d'un "encàrrec". En aquesta línia van presentar ara fa uns mesos un document per "refundar" la CCMA, la qual han criticat en diverses ocasions per, al seu parer, no respectar la pluralitat política i apropar-se 'massa' a l'independentisme. Una crítica similar fan al Síndic de Greuges, al qui recriminen la feina que ha fet per denunciar la repressió de l'Estat i els seus efectes en les institucions i societat catalana. 

Des dels grups independentistes majoritaris sempre s'han rebutjat aquests postulats i s'ha defensat tant la tasca dels mitjans públics catalans com la del Síndic de Greuges.

Així doncs, són substancials les diferències que separen els tres grups, i més si l'acord ha d'arribar en menys d'un mes. Tanmateix, des del PSC s'assenyala que també hi ha diferències entre els socis de Govern a l'hora d'escollir els nous noms.

 

Imatge principal: la portaveu del PSC, Alícia Romero, i la d'ERC, Marta Vilalta, en una Junta de Portaveus al Parlament / Foto: ACN