El PSC ha negat que la B-40 sigui l'únic escull pels pressupostos, com va dir el Govern aquest dimarts. Ha estat la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, qui aquest dimecres ha assegurat que hi ha altres punts de desacord en la negociació pels comptes públics de la Generalitat com ara les llistes d'espera o les tarifes de serveis socials. Això sí, ha mantingut la pressió respecte del Quart Cinturó. Tot, el mateix dia que Salvador Illa ha revelat que ha pactat amb Pere Aragonès una setmana més pels pressupostos

En una entrevista al programa Més 324, Romero ha defensat la necessitat que el Govern faci la B-40 i que compleixi un pla de mobilitat al Vallès aprovat pel mateix executiu català l'any 2021. A més, ha recordat que l'Estat està a disposició de la Generalitat en aquesta qüestió. Això és així fins al punt que la ministra de Transports, Raquel Sánchez, va visitar Catalunya a l'estiu per aquesta qüestió — tot i que el Govern la va plantar per la manca d'inversions. Potser no serà l'únic escull pels pressupostos, però sí que ha semblat ser l'afer més important per al PSC.

Cessions pels pressupostos

En qualsevol cas, les paraules d'Illa revelen que a les negociacions els queda poc temps. És per això que cal aprofitar-lo i que "és el govern d'ERC qui ha de cedir", segons la portaveu socialista. Romero ha defensat que el PSC ja cedeix quan només fa una llista de propostes i no pas un pressupost sencer, fent "un acte de fe" a l'hora de confiar en els comptes públics dissenyats pels republicans. De fet, el Govern és l'únic que pot cedir perquè és l'únic que té autoritat per encaixar les diferents propostes socialistes dins de les partides pressupostàries. "Han de decidir si volen aprovar els pressupostos i si els volen aprovar amb el PSC. Si no els hi va bé i volen un altre de model de país, estan en el seu dret — però que se'n busquin a un altre", ha reblat. Aquí ha posat l'exemple de la renda mínima universal: l'executiu català la vol, però els socialistes pensen que és més interessant destinar els diners que costaria a la qüestió de les tarifes de serveis socials (una de les altres preocupacions del PSC en aquesta negociació).

Més enllà de negar que la B-40 sigui l'únic escull pels pressupostos, Romero també ha negat que la cimera hispanofrancesa sigui per dir que el procés s'ha acabat. "És per normalitzar la situació", ha aclarit, abans de dir que entén totes les posicions — quan ha estat preguntada per la manifestació independentista contra la reunió entre Pedro Sánchez i Emmanuel Macron a Barcelona. "Però no deixa de ser contradictori que el president de la Generalitat (Pere Aragonès) faci d'amfitrió i que el president d'ERC (Oriol Junqueras) es manifesti", ha conclòs.