El pressing del Govern al PSC pels pressupostos no només continua sinó que, a més, es tensa. Després d'assegurar durant les darrers setmanes que l'acord dels pressupostos ja estava tancat, la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha acusat avui els socialistes de bloquejar el pacte. Plaja ha trencat la discreció rere la qual s'ha mantingut amb total opacitat el posicionament del Govern i ha assegurat que les partides pressupostàries estan acordades i que l'únic punt que impedeix tancar el pacte és la B-40, l'anomenat Quart Cinturó, sobre el qual l'executiu ha fet arribar una nova proposta als socialistes. "Si hi ha voluntat hi haurà acord. Tenen la pilota a la seva teulada", ha reblat, a la mateixa hora que la portaveu del PSC, Alícia Romero, negava al Parlament que l'acord estigués a tocar.

"Costa entendre que aquells que deien que es podien tancar els pressupostos en un cap de setmana ara bloquegin un acord", ha retret Plaja, que ha mantingut la pressió a la formació de Salvador Illa advertint que ni els retrets, ni les imposicions, ni "les posicions maximalistes" no funcionen i que no és la fórmula que ha d'emprar el PSC en una negociació. "Les declaracions del PSC costen d'entendre amb qüestions ja tancades i tornant al tot o res", ha advertit.

B-40

Fins ara el Govern rebutjava posar damunt la taula de negociació els macroprojectes que reclama el PSC, entre els quals l'aeroport i el centre recreatiu i turístic Hard Rock, amb l'argument que es tracta de qüestions extrapressupostàries. Això no obstant, la portaveu ha assegurat que sí s'hi ha entrat i que l'únic escull és la B-40, sobre la qual s'hauria fet arribar una proposta al PSC per acostar posicions. En concret, els socialistes reclamen que la Generalitat subscrigui un conveni amb l'executiu espanyol per a la redacció i execució de les obres del projecte de la Ronda Nord entre Sabadell i Terrassa, amb les partides corresponents al 2023.

Pel que fa l'aeroport, Plaja ha explicat que el Govern manté que "cal afrontar el futur de l'aeroport tenint en compte tot el que li convé al conjunt del territori i també als veïns del Prat". En aquest punt, ha explicat que amb el PSC s'ha abordat "requisits generals per desbloquejar un projecte", que es troben encara en fase de negociació. "No caurem en cap contradicció sobre el model d'aeroport que el Govern defensa", ha reblat per intentar evitar els recels dels comuns que han advertit que no acceptaran cap moviment en aquest tema.

La portaveu ha assegurat que el Govern encara confia en l'acord, que segueix també negociant amb Junts, i ha rebutjat parlar d'un avançament de les eleccions en cas que no es puguin tirar endavant els comptes.

De moment, l'executiu compta amb els 33 diputats d'ERC i els 8 dels comuns, amb qui va tancar un acord fa unes setmanes.