L'acord de la Mesa del Parlament de formular al·legacions per defensar l'escó de Laura Borràs no ha estat unànime i el PSC ha volgut remarcar el seu posicionament en contra de la iniciativa. Alícia Romero, portaveu del grup socialista, ha subratllat que és "la tercera ocasió" que la cambra viu una situació similar —com va passar amb l'expresident Quim Torra i el diputat Pau Juvillà— i, en aquesta línia, ha defensat que veuen "innecessàries" les al·legacions perquè "ja sabem quina és l'actuació de la Junta Electoral i quin ha estat el pronunciament del Tribunal Suprem en dues ocasions sobre això". De fet, el Suprem va avalar que la JEC hagués retirat l'acta tant a Torra com a Juvillà, encara que cap dels dos tingués una sentència ferma.

Els socialistes assenyalen que "no cal presentar" al·legacions i que el que pertoca és "actuar amb celeritat". Romero ha volgut culpar Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i la CUP "amb la seva abstenció" d'haver permès que Laura Borràs fos presidenta del Parlament. La portaveu del PSC ha fet una crida a aquestes tres forces a "trobar una solució ràpida" que permeti "recuperar la normalitat i el prestigi" de la segona institució del país. "Ja que no els agrada les solucions que hem plantejat de fer per lectura única com la nostra proposició per destituir membres de la Mesa, que posin ells una solució sobre la taula", ha afegit. En aquest context, els socialistes refermen que Laura Borràs hauria de fer "un pas al costat" i, en el cas contrari, que els grups explorin com rellevar-la. Alícia Romero també creu que, si la decisió final de la JEC arriba durant la campanya electoral, els responsables seran els tres partits independentistes.

Respecte a la delegació de vot de Lluís Puig —el Tribunal Constitucional va anul·lar la setmana passada els acords de la Mesa que ho permetien—, Romero ha fet èmfasi en què és la segona vegada que es rep aquesta "advertència" de l'alt tribunal i creu que "no calen més advertiments". "El que toca és no comptar el vot, hem de donar exemple i fer complir les lleis i el reglament, que no estableix cap supòsit perquè Puig pugui delegar el seu vot", ha reivindicat. En tot cas, la portaveu del PSC ha declarat que "si algú vol que se li mantingui la delegació del vot, s'haurà de fer una modificació del reglament del Parlament".

Els comuns insten ERC i CUP a no triar un nou president del Parlament que sigui de Junts

Sobre les al·legacions que el Parlament presentarà pel cas Borràs, els comuns consideren que el "debat fonamental no és aquest", sinó que cal centrar-se ja en "qui ha de ser el nou president o presidenta" de la cambra. David Cid, portaveu del grup, ha instat ERC i la CUP a "tornar a regalar de manera gratuïta" la presidència de la cambra a Junts per Catalunya. Des del punt de vista dels comuns, és a "un partit progressista" a qui li correspon el lideratge de l'hemicicle i insisteixen en el fet que "si Esquerra i la CUP diuen que no volen que Junts tingui la presidència, Junts no la tindrà". Davant la resposta de la cambra a la JEC, Cid creu que el seu grup és "coherent" i que entenen que "el reglament del Parlament és clar", però que "tots sabem quina acabarà sent la conseqüència". "El més honest és que Laura Borràs hagués dimitit, però el que hem de fer les forces d'esquerres és seure'ns i buscar un nom que generi consensos", ha afegit.

El PSC presenta una esmena a la totalitat amb text alternatiu al decret de sequera del Govern

Quatre setmanes després de convalidar el decret del Govern sobre la sequera —amb només els vots favorables d'ERC i un diputat no adscrit, així com amb l'abstenció del PSC i els comuns—, el PSC ha carregat contra l'executiu per "no haver complert amb la seva paraula" d'incorporar canvis en aquest decret. Donat que es va tramitar com a projecte de llei, els socialistes han decidit presentar una esmena a la totalitat amb text alternatiu al decret, una mesura que tampoc descarta Junts per Catalunya. "Estem decebuts amb el Govern", ha sentenciat Alícia Romero. Per als socialistes, és urgent "posar solucions" i que el Govern sigui "responsable amb els compromisos de fer les modificacions corresponents". Per la seva banda, els comuns també han retret a l'executiu que vagi "tard i malament" amb la sequera i que només posi "pedaços" en aquesta qüestió.