El PSC ha acusat els governs de Quim Torra i Pere Aragonès de "legitimar" la violència i els aldarulls "per acció o per omissió". La portaveu dels socialistes, Alícia Romero, ha volgut vincular d'aquesta manera els incidents que s'han viscut durant els macrobotellots de la Mercè amb els dos darrers governs independentistes.

"No hem vist una actitud dura contra la violència ni d'aquest Govern ni del de Torra", ha dit en la roda de premsa celebrada aquest dilluns després de l'executiva del partit. Romero també ha afirmat que no han vist una "defensa rotunda" dels cossos i forces de seguretat

"Això és greu per part d'un Govern", ha afirmat tot afegint que si els Executius no haguessin actuat així "no seríem on som". La portaveu també ha recordat "l'apreteu" de Torra als CDR i ha apuntat que "no semblava que sortís a defensar els cossos i a ser crític amb la violència". 

Romero ha confirmat que introduiran els incidents en el ple sobre política general que començarà aquest dimarts amb la intervenció d'Aragonès i ha anunciat que ja han registrat la sol·licitud de compareixença per aquesta qüestió del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Els comuns també ho han fet.

Puigdemont i el diàleg

Preguntada sobre si la detenció del president a l'exili, Carles Puigdemont, en la seva arribada a L'Alguer pot fer fracassar o desestabilitzar la taula de diàleg, Romero ha insistit que "el compromís del govern espanyol és ferm". I en aquest sentit ha reclamat a Aragonès que mantingui també el seu compromís amb aquest espai.

 

També ha dit que "ningú està per sobre de la llei" i que respecten i respectaran totes les decisions que les autoritats judicials prenguin al respecte. Sobre si la detenció pot afectar, per altra banda, la negociació dels pressupostos espanyols, Romero ha assenyalat que "són carpetes diferents".

El català a la llei audiovisual

Pel que fa a la llei audiovisual que prepara el govern espanyol, Romero ha tret pit de la defensa del català que, al seu parer, la formació ha dut a terme al llarg dels anys i ha promès que també ho faran amb aquesta llei. Si bé s'ha mostrat oberta a que s'hagin d'establir percentatges de català pel que fa als continguts de les plataformes, ha volgut deixar als equips negociadors que arribin a un "consens". En aquest sentit ha recordat que el que ha sortit fins ara només és un esborrany que encara s'està treballant.

Per últim, la portaveu s'ha mostrat decebuda amb els primers 100 dies de vida del Govern d'Aragonès i ha criticat que Catalunya perdi oportunitats com la d'ampliar l'aeroport del Prat per les discrepàncies entre ERC i Junts.

 

Imatge principal: la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, en una imatge d'arxiu / Foto: ACN