En plena polèmica entre ERC i el PSOE per la llei de l'audiovisual aprovada pel Consell de Ministres i que no blinda el català tal com s'havia venut als republicans, el PSC ha portat al ple del Parlament una moció per reclamar al Govern més suport a la creació del cinema en català en el marc de la llei catalana del cinema. 

La moció del PSC, de la qual s'han aprovat la majoria dels punts, arriba després d'una interpel·lació del líder socialista Salvador Illa al president Pere Aragonès en sessió de control al president. Llavors Illa va retreure al cap de l'Executiu que reclami a l'Estat aquest blindatge del català en l'audiovisual mentre no compleix amb la Llei del Cinema de Catalunya, que estableix que el 25% de l'oferta ha d'estar doblada en català i no s'arriba al 3%, segons un estudi presentat recentment per la Plataforma per la Llengua.

És en aquest marc que s'ha aprovat la moció dels socialistes, que constata que tots els sectors culturals necessiten més inversió en polítiques impulsades des del Departament de Cultura, amb l'esforç d'incrementar el pressupost per aquesta àrea amb l'objectiu d'assolir gradualment "el mínim del 2% del pressupost al final de la legislatura".

Altres parts de la moció que han estat aprovades a partir d'esmenes d'ERC i Junts demanen reforçar les polítiques culturals per incrementar espectadors i nous públics, i generar indústria de cinema català i ampliar-ne l'oferta. També constaten que la llei del cinema catalana s'ha demostrat insuficient per ampliar l'oferta del cinema en català a les sales. 

Així mateix, impulsar campanyes de promoció per incrementar el consum audiovisual en català i mantenir i reforçar les línies de suport existents a les entitats que mostren tota la pluralitat i diversitat cultural i lingüística de Catalunya.

Junts i ERC

Les parts de la moció que no han resultat aprovades  -principalment per l'oposició de Junts i ERC- són aquelles on el PSC ha intentat demanar també protecció pel castellà. En concret demanen recolzar la creació de productes cinematogràfics en català i en castellà i crear línies de suport per associacions d'escriptors que també escriuen en llengua catalana.

És aquesta part de la moció que ha generat més debat per part dels partits del Govern. La diputada d'ERC Irene Aragonès ha vingut d'acord que la llei del cinema català és insuficient però ho ha atribuït a la manca de suport dels governs espanyols, i ha dit que no poden compartir "en absolut" posar al mateix nivell el català i el castellà: "El català necessita molt més suport".

Des de Junts el diputat Pep Riera ha donat la benvinguda a impulsar el català, però no ha afirmar que el castellà està desprotegit. En aquest sentit ha carregat contra el govern espanyol per la llei audiovisual, i ha acusat al PSOE d'enganyar a ERC en el marc de les seves negociacions: "Mai cap llei espanyola blindarà el català", ha etzibat. 

A la imatge destacada, pla general del Ple del Parlament /ACN