Fa tres setmanes, durant la constitució dels ajuntaments catalans, a Santa Coloma de Farners, el municipi de Quim Torra, va haver-se de suspendre el ple perquè el president en persona va intercedir per avortar un pacte de la seva formació, Junts per Catalunya, amb el PSC i forçar una aliança independentista amb ERC. Després de l'agitació de les últimes hores per l'acord sociovergent a la Diputació de Barcelona, els socialistes avisen que "no volem un Santa Coloma de Farners 2". 

Amb aquestes paraules s'ha expressat el secretari d'organització del PSC durant la compareixença posterior a la reunió de l'executiva del partit, on precisament s'ha acordat proposar formalment el nom de Núria Marín com a candidata a presidir la Diputació de Barcelona, tal com va avançar ElNacional.cat ​aquest divendres. Salvador Illa ha expressat "indignació" arran de l'últim moviment d'ERC oferint a JxCat la presidència de l'ens, a canvi de trencar amb el PSC. "Això no és una subhasta, demano un punt de serietat". 

Els socialistes tenen "plena confiança que es respectaran els acords" assolits amb JxCat, malgrat l'anunci fet públic aquest dilluns per part d'Elsa Artadi on es planteja a ERC la necessitat de revertir els pactes independentistes amb el PSC. Illa ha estat especialment contundent amb ERC, a qui "ha emplaçat a reconèixer la legitimitat de tots els acords, no només els que a ells els van bé" i ha afegit que "fora convenient que tothom acceptés les regles del joc". En aquest sentit ha recordat que a ells, als socialistes, tampoc no els han agradat segons quins pactes i ha posat com a exemple el de Tarragona, on han quedat fora de l'alcaldia tot i ser la força més votada. 

Des del PSC posen en valor l'acord rubricat amb JxCat a la Diputació de Barcelona per governar els 311 municipis que en depenen "sense sectarismes". El ple d'investidura serà dijous. I serà mogut.