Per primera vegada, en el Parlament de Catalunya, ahir es va poder escoltar el discurs de l'extrema dreta amb la intervenció del president de Vox en aquesta cambra, Ignacio Garriga, en el debat d'investidura de Pere Aragonès. Una al·locució que, en paraules de la presidenta de la Mesa del Parlament, Laura Borràs, va denunciar que havia vulnerat drets fonamentals. Davant d'aquesta situació, per frenar la capacitat operativa de la formació d'ultradreta, el PSC, ERC, JxCat, CUP i Comuns han registrat un document a la Mesa del Parlament amb diversos acords per aïllar Vox a la cambra catalana.

Malgrat que ara es registra l'acord al Parlament, aquest neix d'un pacte que van subscriure aquestes formacions polítiques el dijous 11 de març, que es basa en un decàleg per fer un cordó sanitari als 11 diputats de l'extrema dreta i que té per títol Per un Parlament compromès amb la democràcia, els drets i la diversitat.

Aquest acord contempla utilitzar els espais d'intervenció al Parlament "per combatre els discursos d'odi, defensant els drets humans i contrarestant les informacions falses que puguin induir a discriminacions i vulneracions dels drets humans". També han pactat "impedir la presència de l'extrema dreta" a la Mesa, les comissions, a la coordinació dels intergrups i a la relatoria dels grups de treball. Tampoc subscriuran iniciatives parlamentàries conjuntes amb l'extrema dreta i evitaran que prosperin les seves.

Vox ple Parlament @peremarti

Diputats del PSC, ERC, la CUP i Comuns van abandonar el ple del Parlament durant la intervenció de Vox / Pere Martí

Violència contra les diputades

Un altre dels punts de l'acord és rebutjar de manera "formal i unànime" qualsevol manifestació de violència cap a qualsevol diputada, sigui verbal, física o psicològica. A més, emplacen a la Mesa del Parlament a ratificar el calendari de commemoracions institucionals actual, que inclou la commemoració de les víctimes de l'Holocaust, les del genocidi del Poble Gitano i les de la tracta transatlàntica d'africanes esclavitzades. A més, es vol mantenir que en cada ple es faci el recompte de les morts a la Mediterrània i dels feminicidis i impulsar la creació d'una comissió d'estudi sobre el racisme institucional.

Una altra de les voluntats és aïllar Vox de tots els espais possibles, per la qual cosa s'intentarà evitar la presentació de ponències col·legiades recaigui sobre qualsevol diputat de formacions d'extrema dreta; que tinguin presència en els nomenaments on el Parlament té potestat estatutària o legislativa; així com tampoc se'ls convocarà a les trobades amb entitats. Les forces signants també s'han compromès a impulsar les modificacions legislatives o accions necessàries que portin a blindar el Parlament de discursos d'odi i discriminacions, reforçar el Compromís contra la Discriminació. 

Finalment, aquests grups parlamentaris mantindran durant aquesta legislatura un espai de treball conjunt, que inclourà formacions de la societat civil, que servirà per coordinar les respostes a les accions de Vox. 

 

Imatge Principal: El president de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, en una imatge d'arxiu / ACN