En cas de repetir les eleccions, el PSC es consolidaria el primer lloc i ERC, el segon, i JxCAT, el tercer, segons una enquesta de La Vanguardia. El sondeig, realitzat per GAD3  de l'11 al 12 de maig, mostra que el PSC pujaria dels 33 als 36 escons, en comparació als comicis celebrats el passat 14 de febrer. Així doncs, el partit socialista reforçaria la primera posició, que ara té en vots, però comparteix amb nombre de diputats amb els republicans. 

En el cas d'ERC incrementaria la seva diferència amb els junters. Actualment, té 33 escons i augmentaria la seva representació als 35 diputats. Ara bé, la formació liderada per Puigdemont també sortiria beneficiada de les eleccions, ja que dels 32 escons que té ara, en sumaria 33. Així doncs, mantindria la tercera posició per sota dels socialistes i els republicans. 

Per la seva part, l'altra força independentista, la CUP, obtindria un escó menys i es quedaria amb els vuit diputats. Actualment, els tres partits independentistes tenen un suport del 52% de l'electorat, que baixaria un punt i mig i es quedaria amb el 50,5%. Així doncs, repetirien aquesta majoria en vots i escons. 

De les dades es desprèn que ERC i Junts arribarien a la majoria absoluta, amb 68 diputats, i no tindrien necessitat de la CUP per aconseguir-la.

Pere Aragonès y Salvador Illa sesión constitución parlament 2021 pool EfeSalvador Illa i Pere Aragonès al Parlament / EFE

Ciutadans sense representació

El passat 14 de febrer, Cs va perdre 30 escons i se'n va quedar amb 6. Una davallada que no es frenaria aquí i, segons aquesta enquesta, la formació liderada per Inés Arrimades es quedaria sense representació al Parlament. També patiria un retrocés Vox que passaria dels 11 escons actuals a vuit.

Per contra, el PP sortiria beneficiat de la repetició electoral i de la desfeta de Cs, ja que incrementaria la seva representació en cinc diputats, que passarien dels tres actuals a vuit.

Una altra formació que també podria perdre presència al Parlament és En Comú Podem, que obtindria un diputat menys i es quedaria amb vuit

Una enquesta publicada aquest dissabte per El Periódico també apuntava a aquest increment de vots del PSC, a qui li dona una forquilla d'entre 37 i 38 escons, i d'ERC, entre 34 i 36. Per contra, en el sondeig d'aquest rotatiu els junters són els que més retrocedirien en aquests comicis, ja que podrien perdre fins a cinc o set escons i quedar-se entre els 25 i 27 diputats. 

 

Imatge principal: La façana del Parlament de Catalunya