Quan es compleixen exactament tres mesos de les eleccions catalanes i a deu dies per una convocatòria automàtica de les eleccions, continuen in extremis les negociacions d'ERC i Junts per mirar d'investir Pere Aragonès. Passen els dies i l'horitzó electoral sembla cada cop més a prop tot i els esforços dels republicans per buscar l'entesa i no tornar a les urnes.

Segons una enquesta del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a El Periódico, la repetició dels comicis reforçaria ERC, que pujaria fins als 34-36 diputats (respecte als 33 actuals). Així doncs, unes possibles eleccions al juliol perjudicarien Junts per Catalunya, que es convertiria en la formació que més retrocediria respecte als comicis del 14 de febrer. Els de Laura Borràs passarien a tenir 25-27 escons respecte als 32 que tenen ara, perdent-ne fins a 7.

El que no canviaria és la victòria dels socialistes a Catalunya. Salvador Illa tornaria a ser el candidat més votat amb 37-38 escons (en comparació als 33 actuals) i aconseguirien una mica més d'avantatge sobre ERC.

grafics el periodico

Imatge: Gràfic de l'enquesta del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a El Periódico / El Periódico  

En percentatge de vot, Illa creixeria 3,5 punts i Aragonès pujaria 1,5 punts, mentre que Junts cauria 2,8 punts. No obstant, les forces independentistes mantindrien, tot i que a la baixa, la majoria en escons, però tornarien a quedar-se per sota de l'50% en vots.

Ciutadans, gairebé fora del Parlament

Pel que fa a la resta de formacions, hi hauria poca variació a l'hemicicle. Segons El Periódico, els cupaires mantindrien els nou diputats, que podrien ampliar fins a 10, i als comuns els passaria el mateix: es mantindrien en 8 o potser arribarien als 9.

Les forces unionistes continuarien liderades per Vox. L'ultradreta tornaria a ser la quarta força al país amb 10 o 11 diputats, com ara. L'enquesta també pronostica un 'sorpasso' del Partit Popular a Ciutadans, que els prendria dos o tres diputats. D'aquesta manera, el PP en podria aconseguir entre 5 i 6 (respecte als 3 que té ara) i Ciutadans s'enfonsaria encara més i només obtindria 3 o 4 membres al Parlament.

Imatge principal: El vicepresident i candidat d'ERC Pere Aragonès i el candidat socialista Salvador Illa en la darrera sessió del Parlament / EFE