Un cop es va conèixer la decisió del Tribunal Suprem que va ratificar l'obligació d'un mínim del 25% de classes en castellà a les aules de Catalunya, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray va convocar a Junts, ERC, CUP, comuns i PSC per analitzar la situació. Els socialistes, però, es van negar a assistir perquè no estaven citats tots els grups, és a dir, Vox, Cs i el PP.

Avui, la portaveu del partit al Parlament, Alícia Romero, ha criticat que no fossin convocats i ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que cridi "a tots els partits" al Pacte Nacional per la Llengua que té previst convocar a l'inici de l'any vinent per buscar el màxim consens entorn de la normalització del català en àmbits com l'educació.

 

Romero ha fet les declaracions des de la cambra catalana després de la reunió del "govern alternatiu" dels socialistes, on ha manifestat que "no hi ha d'haver exclusions", i ha demanat intentar que en un pacte per a la llengua catalana hi sigui tothom: "Demanem al president que convoqui a tots els grups de la cambra, això és el raonable, i que en tot cas siguin els grups els qui s'excloguin d'un pacte si els sembla convenient".

Preguntada per si també Vox hauria de ser convocat en aquest espai, la portaveu del PSC ha recordat que en el marc del Parlament hi ha un pacte amb què es va acordar no cridar els d'ultradreta en reunions, i que serà el president qui decideixi en quin marc fa aquesta trobada.

Romero ha assegurat que la sentència del TS sobre el 25% de castellà s'ha de respectar i intentar-la aplicar de la millor manera possible, i ha defensat que el català sigui llengua vehicular a les escoles, però creu que s'ha de revisar i analitzar el model lingüístic.

"El PSC no s'ha mogut ni un mil·límetre de la seva posició els últims anys", ha destacat Romero, que ha demanat no polititzar el debat sobre la llengua, que els partits siguin responsables i que no ho utilitzin com una arma política, en les seves paraules.

Convocatòria del Pacte Nacional per la Llengua

La convocatòria del Pacte Nacional per la Llengua l'ha anunciat avui Aragonès en una roda de premsa a la Universitat Pompeu Fabra, des d'on ha dit que el Pacte busca crear un consens ampli a favor de la immersió lingüística després de la sentència que ataca el català a les escoles. 

El cap de l'Executiu ha remarcat que el Govern no canviarà el model lingüístic de les escoles del país, malgrat la posició del TS, i ha insistit que des de la Generalitat no s'instarà als centres a canviar de model i donaran "cobertura buscant camins de blindatge jurídic" als professors per mantenir la immersió lingüística.

A la imatge destacada, la portaveu del PSC Alícia Romero / David Zorrakino (EP)