Sense concreció. La taula de diàleg entre el Govern de la Generalitat i l'Estat segueix, a hores d'ara, sense cap intenció d'impulsar-se aviat. Així ho ha explicat avui la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero. Són, de fet, unes declaracions que contradiuen les de la líder dels comuns a Catalunya, Jéssica Albiach. En una entrevista aquest matí, la diputada dels liles havia afirmat que la taula de diàleg es reuniria abans de la Setmana Santa, però unes hores després la socialista ha rebutjat cap concreció. "No ens pertoca a nosaltres posar-la", ha dit, en referència a les dues formacions parlamentàries. "Toca als governs fer-ho, ells decidiran en quin moment es fa". Així, ha instat la Generalitat i La Moncloa a anunciar-la quan l'hagin decidida.

Per altra banda, ha celebrat que la comissió bilateral entre Catalunya i l'Estat se celebri aquesta tarda. "És positiu que seguin els governs amb un ordre i arribin a acords. És la normalitat que demanàvem els socialistes", ha afirmat. En aquest sentit, ha afirmat que comparteixen els temes que es tractaran a la conferència. "És un bon ordre del dia, es treballen traspassos importants que estaven pendents des de feia molt de temps. Cal tancar acords i que s'obrin altres temes", ha opinat.

Precisament en aquest sentit, Romero ha assegurat que la comissió bilateral demostra que "no tots els governs són iguals", retraient l'època en què Mariano Rajoy era al capdavant de l'executiu espanyol, temps durant el qual no va celebrar-se mai la conferència. També ha aprofitat per criticar la posició de Junts respecte a la taula de diàleg, que ha rebutjat formar-ne part: "Haurien d'explicar els motius". A més, també ha reprovat novament que no existeixi una taula de partits a Catalunya, com ha fet repetidament el primer secretari dels socialistes catalans, Salvador Illa, durant les darreres setmanes.

I s'ha referit a la reunió que van mantenir Illa i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el dimecres. En aquest aspecte, ha allargat la mà a l'executiu català, oferint-se per a arribar a acords en diverses matèries. "Volem construir una alternativa a través d'una oposició dura, però constructiva; fiscalitzadora, però propositiva", ha dit.

Guerra Ayuso-Casado

Romero també s'ha referit al tema del dia, que és la guerra interna en què està sumida el Partit Popular entre el president de la formació, Pablo Casado, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Així, ha opinat que "a la política aquestes guerres no li van mai bé", i els ha instat a optar per la política útil. "Han d'actuar com fa el govern alternatiu", ha dit en referència a l'activitat dels socialistes. Més enllà, ha indicat que els ciutadans són madurs i intel·ligents, per la qual cosa confia que sabran escollir el projecte que doni "respostes als problemes".