La número dos del PSC per a les eleccions catalanes del 12 de maig, Alícia Romero, ha proposat aquest divendres constituir un consorci conjunt entre la Generalitat i l'estat espanyol per recaptar i gestionar impostos a Catalunya, dins l'actual model de finançament i d'acord amb l'Estatut. En declaracions a SER Catalunya, Romero ha subratllat que aquest consorci és una idea que ja inclou l'Estatut de Catalunya i que, entre altres efectes, permetria eliminar el problema dels pagaments tardans de les liquidacions per part de l'Estat. Per a Romero, que en aquesta última legislatura ha estat la portaveu del PSC-Units al Parlament i mà dreta del líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, el consorci és un dels continguts de l'Estatut que encara queda per implementar, cosa que dona marge a la Generalitat per "reforçar l'autogovern" dins del marc estatutari actual.

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

La proposta arriba dies després que la Generalitat proposés un nou model de finançament singular per a Catalunya, una oferta que, per a Romero, només té el suport del grup parlamentari d'ERC perquè "no s'ha negociat un projecte consensuat" al si del Parlament. "El document del finançament singular em va decebre una mica, perquè algunes parts les podem compartir, però realment la proposta és poc rigorosa. El fons de solidaritat, per exemple, no explica com serà. És un document que explica poc, que no està prou treballat. Ens sembla que ha estat una ocurrència", ha expressat.

"Reduir la quinzena d'impostos propis que té Catalunya"

Romero ha matisat que l'actual model autonòmic té deficiències i que, en el cas de Catalunya, en ser una de les comunitats que més aporta al fons comú, també hauria de rebre'n més, però ha rebutjat que un finançament més gran per a Catalunya hagi de passar per un detriment en altres autonomies. Així mateix, Romero ha proposat reduir la quinzena d'impostos propis que té Catalunya, la comunitat amb més tributs d'aquest tipus, per reduir la burocràcia afegida, que pateixen sobretot les petites i mitjanes empreses.

El PSC, obert a pactar amb independentistes

Respecte al possible escenari polític després de les eleccions del 12 de maig, Romero ha reiterat que, segons les enquestes, cap partit tindrà majoria absoluta i, amb la previsió que Salvador Illa guanyi les eleccions, ha dit que el PSC està obert a pactar amb totes les formacions menys amb l'extrema dreta. La número dos dels socialistes catalans ha obert la porta a arribar a acords amb els partits independentistes, i ha remarcat que el PSC "pot pactar amb tots els que comparteixi propostes".

"Les afirmacions maximalistes no ajuden la política. (...) Alguns diuen no, no i no. El que és clar és que guanyarà Salvador Illa, i volem que sigui president, i voldríem que ho fos en solitari. Però primer vegem els resultats de les eleccions", ha afegit. Romero ha posat com a prioritat que el Govern que surti de les eleccions del maig sigui fort i redueixi "incerteses i inestabilitats" que, ha dit, "no ajuden perquè Catalunya faci apostes valentes i ambicioses".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!